Zamislite si svijet u kojem u kafiću robot nosi kavu ili čaj, u uredu pokraj vas stoji jedan ili se šeće hodnicima, u parku čisti ili kosi travu. Možete li se staviti u tu situaciju?

Zamisliti možemo, no vjerojatno je teško shvatiti da jedan robot to može napraviti. Izgleda kako je nakon 30-ak godina Honda napravila robota koji je vrlo blizu svemu što sam gore opisao. Naime ASIMO (Advanced Step in Innovative Mobility) projekt je startao 1986. godine, a do danas je postao robot koji može trčati, skakati na jednoj ili obje noge, napucati loptu, otvoriti bocu i natočiti piće, hodati po stepenicama, maknuti se ljudima s hodnika, rukovat, mahati, plesati i još mnogo toga.

Na auto showu u New Yorku, Honda je pokazala zadnju verziju robota koji u isto vrijeme očarava svojim pokretima i ulijeva strah od nepredvidive budućnosti. Ako gledamo s pozitivne strane ovu priču, ASIMO bi se mogao koristi u istraživanjima svemira ili neotkrivenih površina, dok bi s druge strane dobro poslužio i u lošim primjerima kao što su ratovi i kriminal.

Samo 10-ak godina unazad ovim robotom su na prezentacijama upravljali daljinskim iza pozornice, a danas je robot sposoban sam raditi stvari pomoću brojnih senzora ugrađenih u njega samoga. 

Baterija za sada drži samo 40 minuta, no ne sumnjam kako će se to promijeniti u narednim godinama, pa bi tako jednog ovakvog možda mogli imati u svojoj kući ili stanu.

Honda puno radi na komunikacijskoj tehnologiji pa tako robot razumije nekoliko fraza, te pokrete ruku, no jedan od direktora Honde kaže kako rade na znakovnom govoru.

Zanimljivo je spomenuti i da ASIMO prepoznaje lice i glasovne naredbe, a u mogućnosti je pročitati i neverbalnu komunikaciju.

Za kraj možemo reći da ovog robota čeka još puno nadogradnja, no video ispod pokazuje koliko je daleko dogurala tehnologija koja se ugrađuje u ove robote. Za 10-ak godina, možda će vam kolega na poslu biti jedan od ASIMO-a.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju