Novi malware za rudarenje kriptovaluta napada Facebook Messenger

Kako se proširila histerija uz kriptovalute, tako se šire i malware programi za rudarenje kriptovaluta

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 26.12.2017. / 09:29

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Priča je sasvim logična, kako na globalnoj razini raste popularnost određene tehnološke inovacije, softvera, usluge ili platforme, tako se uz nju vežu razni malware programi. Trenutačno je “in” histerija vezana uz kriptovalute, bitcoine, litecoine, ethereume i sve ostale, pa se u posljednje vrijeme pojavljuje sve više malwarea koji mogu koristiti vaš uređaj za rudarenje kriptovaluta. Prvo su se pojavljivale skripte na web stranicama koje ste posjećivali, koristile su vašu procesorsku snagu, ali u zadnje vrijeme je taj trend prestao ili se barem smanjio…

Nažalost, to ne znači da netko neće pokušati iskoristiti vaše računalo da bi rudario neku od kriptovaluta na razne načine. Prije nekoliko dana pisali smo u ekstremno žestokom napadu na web stranice koje su temeljene na WordPressu, a koje su napadači koristili za inficiranje malware programom koji im je potom služio za rudarenje monero kriptovalute. Taj napad nije gotov, iako se intenzitet smanjio posljednjih dana, no već je otkrivena nova metoda kojom se napadaju korisnička računala s ciljem nelegalnog iskorištavanja računala za rudarenje.

Radi se o malwareu nazvanom Digimine, čiji su autori osmislili metodu inficiranja Facebook Messengera i njegovo korištenje za rudarenje. Isto kao i metoda s WordPress web stranicama, Digimine rudari kriptovalutu monero, ali samo ako Facebook Messenger otvarate automatski i u njega se prijavljujete na Google Chrome web pregledniku. Facebook je nakon otkrića koje je objavila sigurnosna kompanija Trend Micro objavila kako su eliminirali Digimine, no svejedno se preporučuje da pregledate svoje računalo, ako Facebook Messenger koristite prvenstveno u Google Chromeu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti