Novi način testiranja: Pljuni na pametni telefon kako bi saznao jesi li zaražen koronavirusom

Senzorom je već moguće otkriti prisutnost zika virusa, a za prilagodbu za otkrivanje koronavirusa potrebno je samo nekoliko mjeseci.

Martina Čizmić | 19.05.2020. / 15:21

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 U poplavi brojnih testova za otkrivanje zaraze novim koronavirusom, neki su se pokazali boljima, a neke je bolje ni isprobavati. No, svima je zajedničko što su relativno skupi i nisu previše brzi.

Upravo to žele promijeniti na Sveučilištu Utah gdje razvijaju prijenosni i višekratni senzor koji bi se jednostavno priključilo na pametni telefon kako bi se proveo brzi test otkrivanja prisutnosti novog koronavirusa. Dovoljno je na senzor veličine kovanice od jedne kune staviti malo sline i pričekati jednu minutu.

Naime, za testiranje se koristi DNA koji se veže na koronavirus i rezultira električnim impulsima koje senzor detektira i upozorava na prisutnost virusa.

Može biti samostalan uređaj, ali može se i povezati s pametnim telefonom. Kad ga jednom povežete, bežično ili direktno, možete koristiti softver na telefonu kako biste otkrili imate li virus, pojasnio je profesor Massood Tabib-Azar.

Ističe kako bi se senzor moglo koristiti za otkrivanje prisutnosti koronavirusa u lebdećim mikroskopskim česticama u zraku u zatvorenim prostorima kao što su dizala ili manje prostorije.

Glavna je prednost ovog senzora što bi ga se moglo koristiti više puta. Naime, električni impuls koji se koristi za detekciju prisutnosti koronavirusa može se koristiti i za uklanjanje virusa. Druga je mogućnosta stavljanje uzorka sline na jednokratne papiriće koji bi se onda zalijepili na senzor. To bi smanjilo mogućnost lažno pozitivnih rezultata zbog ostataka virusa na senzoru.

Kako je senzor već razvijen za otkrivanje zika virusa, Tabib-Azar uvjeren je da bi senzor lako prilagodio za otkrivanje koronavirusa u sljedeća dva do tri mjeseca.

Izvor: Sveučilište Utah

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti