Novi problemi: Hakeri mogu onesposobiti kočnice automobila slanjem SMS-a!

Otkriven je novi propust koji hakerima omogućuje da slanjem SMS poruka onesposobe kočnice automobila, preuzmu kontrolu nad volanom i mjenjačem itd.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 13.08.2015. / 11:20

Novi problemi: Hakeri mogu onesposobiti kočnice automobila slanjem SMS-a!

Novinar Wireda prije nekoliko tjedana imao je vožnju života tijekom koje je, uz prijašnji dogovor, sjeo u automobil u kojem kontrolu u nekim segmentima vožnje nije imao on, već dvojica sigurnosnih istraživača. Vožnja je završila njegovim izlijetanjem s ceste, a nakon toga Fiat Chrysler povukao je 1,4 milijuna automobila zbog sigurnosnog propusta koji je omogućavao ovakvo udaljeno preuzimanje kontrole nad njihovim automobilima. Iako je sporni sigurnosni propust popravljen, ova je situacija pokazalo kakve nam sve opasnosti prijete od 'povezanih' automobila te je jasno kako će u budućnosti (kojom bi mogli vladati automobili bez vozača) sigurnosni istraživači pronaći još sigurnosnih propusta koji bi mogli ugroziti živote putnika automobila.

Hakiran automobil u vožnji: Zbog ovakvih propusta moglo bi biti mrtvih!

Jedan od takvih propusta otkriven je i u automobilu Chevrolet Corvette te su znanstvenici sa sveučilišta u Kaliforniji uspjeli aktivirati neke opcije u ovom automobilu jednostavnim slanjem SMS poruka. To su uspjeli zahvaljujući posebnom dodatku koji se spaja s računalom automobila i mjeri različite podatke poput brzine i slično putem kojih osiguravajuće kuće mogu odrediti koliko je pouzdan vozač automobila, a ti se podaci bežično šalju na servere kompanija. Znanstvenici su u tom dodatku pronašli sigurnosne propuste i iskoristili ih aktiviranje određenih radnji u automobilu – od pokretanja brisača pa do aktiviranja i deaktiviranja kočnica. Iako su automobil 'napali' u kontroliranim uvjetima, kažu kako istu stvar mogu napraviti na većini automobila koje koriste te dodatke koji se spajaju s automobilom i mogu ih iskoristiti čak i za preuzimanje kontrole nad volanom i mjenjačem. 

Izvor: Fox News

Foto: YouTube

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti