Novi Raspberry Pi još jeftiniji i manji

Raspberry Pi je u posljednjih nekoliko godina postalo veoma popularno mikroračunalo zahvaljujući svojoj niskoj cijeni i kompaktnosti, a u prilog tome ide njegova veličina kreditne kartice. Trenutno, novi model je čak i jeftiniji te je nešto i manjih dimenzija u odnosu na stariji model.

Ivan Vovk Ivan Vovk | 14.11.2014. / 07:00

Novi Raspberry Pi još jeftiniji i manji

Raspberry Pi  je u posljednjih nekoliko godina postalo veoma popularno mikroračunalo zahvaljujući svojoj niskoj cijeni  i kompaktnosti, a u prilog tome ide njegova veličina kreditne kartice. Trenutno, novi model je čak i jeftiniji te je nešto i manjih dimenzija u odnosu na stariji model.

Osnovna cijena za Raspberry Pi A+ iznosi 20$, također možemo uočiti da je njegova duljina svega 65mm u usporedbi sa starijim modelom A čija je cijena bila 25$ i duljina 86mm.

Kada je 2011 godine po prvi put Raspberry Pi bio predstavljen, programeri su htjeli napraviti vrlo maleno računalo koje će biti pokretano s Linux operativnim sustavom.

Najnoviji model A+ ima ugrađenih 256MB RAM-a što će biti sasvim dovoljno za obavljanje većine funkcija koje inače obavljate na svojem svakodnevnom računalu, poput pregledavanja dokumenata ili streaminga videa. 

Programeri također navode da novi model troši manje el. energije u usporedbi sa starijim modelom. Također B+ je predstavljen u srpnju i nudi nešto više mogućnosti odnosno više USB portova, no i sama cijena je nešto veća te iznosi 35$.

Raspberry Pi Foundation ima jedan cilj a to je da zainteresira djecu za računalne znanosti, dok je mikroračunalo A+ osmišljeno kako bi moglo pomoći mladim programerima. Raspberry Pi A+ možete kupiti ovdje po cijeni od 15.51£. 

Izvor Mashable, Foto Flickr

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti