Novi sudski dokumenti otkrivaju pravo Muskovo lice: "Baš sam j**eni idiot. To je bila jedna od najglupljih stvari koju sam ikad napravio"

U javnost su dospjeli sudski dokumenti koji otkrivaju nove potankosti pravne bitke između britanskog ronioca Vernona Unswortha i Elona Muska. Među ostalim i e-mail u kojem se Musk naziva "j**enim idiotom" zbog slanja "neslužbenog" e-maila novinaru Buzzfeeda.

Branimir Vorša | 09.10.2019. / 13:09

Elon Musk (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Niti više od godinu dana nakon što je Elon Musk, američki milijarder, vlasnik Tesle i SpaceX-a, britanskog profesionalnog ronioca nazvao "pedo tipom" (u osnovi pedofilom), medijska se prašina ne stišava. U javnost su dospjeli novi sudski dokumenti koji otkrivaju nove potankosti tog slučaja, pa i to da je Musk sebe nazvao "j**enim idiotom" zbog slanja "neslužbenog" e-maila novinaru Buzzfeeda u kojem je britanskog ronioca, bez ikakvog dokaza, nazvao "silovateljem djece" i zatražio od novinara da istraži slučaj te donese vlastite zaključke.

Kako je sve počelo?

Sudski dokumenti pravne bitke između Vernona Unswortha i Elona Muska, koji su u ponedjeljak javno objavljeni, bacaju novo svjetlo na posljedice nastale nakon što je Musk u srpnju 2018. godine u objavi na Twitteru Unswortha nazvao "pedo tipom" (pedo guy).

Elon Musk (Foto: AFP) Elonu Musku tvitanje opet zadaje glavobolje: Morat će na sud jer je britanskog ronioca nazvao pedofilom

Elon Musk (Foto: AFP) Musk se ispričao britanskom spasiocu kojeg je nazvao pedofilom

Musk je to objavio nakon što ga je Unsworth javno kritizirao zbog prijedloga da se dječake i trenera lokalnog tajlandskog nogometnog kluba zarobljene u poplavljenoj špilji spasi podmornicom. Unsworth je Muska optužio da na taj način samo želi steći publicitet.

Muskova greška za greškom

U kolovozu 2018. godine Musk je primio e-mail od Ryana Maca, novinara Buzzfeeda, te mu je odgovorio e-mailom prepunim novih optužbi, tvrdeći između ostalog i bez ikakva dokaza, da je Unsworth "silovatelj djece" koji je oženio 12-godišnjakinju te pozvao Maca da to istraži.

Međutim, Musk nije računao na to da će Mac objaviti njihovu korespondenciju e-mailovima, iako je Musk naglasio u njoj da je "off the record" (neslužbena), no s druge strane, Mac nije prethodno pristao na neslužbenu razmjenu e-mailova.

Musk se kaje

Spomenuti novi dokumenti, koje su sudu priložili Unswortovi odvjetnici, uključuju i e-mailove koje je Musk slao agentu za odnose s javnošću nakon čitavog debakla. On je u tim e-mailovima naznačio kako mu je žao zbog izrečenih optužbi protiv britanskog ronioca.

Nisam očekivao da će Buzzfeed objaviti neslužbeni e-mail. Moja namjera je bila da istraže taj slučaj i donesu vlastite zaključke, a ne da izravno objave moj e-mail. Ipak, baš sam j**eni idiot, napisao je Musk u jednom od tih e-mailova.

U prijašnjim slučajevima Buzzfeed je poštovao e-mailove s naznakom neslužbeno, ali ovaj put nisu. To je bila jedna od najglupljih stvari koju sam ikad napravio, dodao je Musk.

Privatni istražitelj s "putrom na glavi"

No tu nije kraj, jer dokumenti koje su Unsworthovi odvjetnici priložili sudu otkrivaju da Muskova korespondencija s Macom nije bila jedini primjer pokušaja Muska da u medijima pokrene priče protiv britanskog ronioca.

Musk je u tu svrhu, otkrivaju dokumenti, unajmio privatnog istražitelja Jamesa Howard-Higginsa, kojem je zadaća bila istražiti Unswortha i prljavštinu koju iskopa proslijediti medijima.

Kao dokaz u navedenim dokumentima je i e-mail koji je Howard-Higgins dobio od šefa ureda Muskove obitelji Jareda Birchalla.

Želja nam je da smjesta krenete u 'curenje' tih informacija prema brianskim medijima. To se, naravno, mora učiniti oprezno, napisao je u e-mailu Birchall.

Prijašnji doumenti u navedenom sudskom slučaju otkrili su da je Musk Howard-Higginsa unajmio kao zaštitu, a Buzzfeed je proteklog tjedna izvijestio da taj privatni istražitelj ima kriminalnu povijest, odnosno da je imao problema sa zakonom zbog prijevara.

Riječi odvjetnika za kraj

Za Unsworthova britanskog odvjetnika Marka Stephensa Muskov je strateški obrazac nedvojben, a to je pokušaj manipulacije medija, vidljiv u e-mailu novinaru Buzzfeeda i Howard-Higginsu.

Isto tako, Unswrothovi odvjetnici tvrde da Howard-Higgins nikad nije dao Musku nikakvu informaciju o tome da je Unsworth oženio 12-godišnjakinju. Ništa u njegovu izvještaju ne upućuje na to, naglašavaju odvjetnici.

Muskov odvjetnik Alex Shapiro optužio je Unswortha da se samo želi dokopati novca te da se samopromovira na svakom koraku.

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti