Novi test Starshipa: Odletjeli dalje i brže no ikad do sad, ali ostali bez letjelice

Kako ističu iz SpaceX-a, ovi letovi su još uvijek testni i kad god letjelica poleti, to smatraju uspjehom.

Martina Čizmić | 14.03.2024. / 14:19

Galerija

Treća sreća, moglo bi se reći za SpaceX i njihovu letjelicu Starship. Naime, treći testni let prolazi  bez ikakvih problema. Starship je lansirala raketa Super Heavy, i izbacila ga u Zemljinu orbitu. Raketa se potom uspješno vratila na Zemlju i sletjela u Meksički zaljev iako ne tamo gdje je bilo planirano, jer joj se na povratku nije upalio jedan od motora.

Za to vrijeme Starship se popeo na visinu višu od 180 kilometara te nastavio svoj let u orbiti Zemlje. Uspješno je otvorio i zatvorio vrata testnog prostora.

Podsjetimo, Starship odradio dva testna leta, koja su završila s eksplozijama same letjelice. No, kako ističu iz SpaceX-a, trenutno im je cilj testirati cijeli niz sustava i procedura i svaki neuspjeh pomaže im da sljedeći let bude uspješniji. 

Starship Najambiciozniji test za SpaceX: Hoće li Starship uspjeti ispuniti svoje zadatke i sretno se vratiti na Zemlju?

Svaki od ovih letačkih testova i dalje je samo to: test. Oni se ne događaju u laboratoriju ili na ispitnom postolju, već stavljaju letački hardver u letno okruženje kako bi se maksimalno povećalo učenje, ističu iz SpaceX-a.

Ovaj treći test trebao bi nadograditi ono što su naučili iz prethodnih letova. Ono što je poznato je da su ostvarili niz ambicioznih ciljeva -  uspješno izgaranje oba stupnja, otvaranje i zatvaranje vrata teretnog prostora za teret koji bi Starship trebao nositi u budućnosti, demonstraciju prijenosa pogonskog goriva tijekom faze gornjeg stupnja, prvo ponovno paljenje motora Raptora dok je u svemiru i kontrolirani ponovni ulazak Starshipa. Također će letjeti novom putanjom, sa Starshipom se trebao spustiti u Indijski ocean. Ova nova putanja leta omogućuje isprobavanje novih tehnika kao što je paljenje motora u svemiru uz maksimalnu sigurnost javnosti.

 

 

Zanimljivo, tijekom leta i povratka na Zemlju moglo se pratiti video snimke u visokoj kvaliteti koje su izravno prenošene, čak i na područjima na kojima inače nema kontakata s letjelicom. Za to je, kako su istaknuli, zaslužan sustav Starlink, čiji su terminali postavljeni u samoj letjelici, a čiji su sateliti prenosili snimke uživo. 

Prilikom spuštanja Starshipa na Zemlju, na visini od 65 kilometara, izgubljen je kontakt sa samom letjelicom.

Kako je rečeno u izravnom prijenosu, to vjerojatno znači da su izgubili letjelicu, no još uvijek čekaju točnu potvrdu. 

Iako se Starship (najvjerojatnije) vratio sa svog trećeg leta, u SpaceX-u ovaj testni let smatraju izuzetno uspješnim. Predstoji im analiza svih podataka koje su prikupili prilikom provođenja leta, testiranja sustava, ali i analiza što se točno dogodilo sa samom letjelicom na povratku. 

Još je jedna zanimljivost vezana uz SpaceX. Naime, tvrtka je osnovana upravo na današnji dan 2002. godine. 

Osnivanje SpaceX-a 14.03.2002. (Foto: SpaceX/X/Screenshot)

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti