Novi veliki projekt: Evo kako će Google spašavati živote!

Googleovci rade na tehnologiji koja bi omogućila rano otkrivanje bolesti i puno raniji početak liječenja te bi na taj način u budućnosti mogli spasiti milijune ljudskih života

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 29.10.2014. / 09:36

Novi veliki projekt: Evo kako će Google spašavati živote!

Od brojnih zanimljivih projekata budućnosti na kojima trenutno radi ekipa u Googleu poput automobila bez vozača, razvoja bespilotnih letjelica i slično, najzanimljiviji i sigurno najkorisniji projekti ove kompanije vezani su uz zdravstvene usluge i liječenje bolesti. Jedan od takvih zdravstvenih projekata uključuje tehnologiju koja bi trebala pomoći pri ranom otkrivanju (puno ranijem nego što je to sada moguće) bolesti poput raka, problema sa srcem i slično.

Ova tehnologija kombinira korištenje nanočestica koje bi se putem pilula ubacivale u krvotok i posebnog senzora kojeg bi korisnici nosili na ruci i koji bi bilježio 'jedinstvene tragove bolesti' i sve promjene koje te čestice detektiraju u krvotoku. Na ovaj način bolesti bi se detektirale puno ranije, a 'ranije dijagnoze ključ su liječenja bolesti', komentirali su ovu tehnologiju na BBC-u te dodali da se simptomi nekih bolesti (poput npr. raka gušterače) mogu primijetiti tek kada ta bolest postane smrtonosna i neizlječiva. Googleova tehnologija omogućila bi veliku promjenu u medicini koja bi od reaktivne (dakle, liječenje počinje tek nakon pojavljivanja fizičkih simptoma bolesti), postala proaktivna i preventivna.

Sve informacije koje bi prikupile te nanočestice slale bi se senzoru kojeg bi korisnici nosili na ruci i te bi informacije analizirao poseban softver koji bi odmah upozorio korisnike na potencijalne probleme. Profesor Paul Workman iz medicinskog instituta u Londonu rekao je za BBC kako ova ideja u teoriji zvuči odlično te je riječ o fascinantnom konceptu, no pitanje je može li se on pretvoriti u realnost. Dodao je kako bi, zahvaljujući ranim dijagnozama, i liječenje moglo početi puno ranije, odnosno korisnici bi mogli na vrijeme promijeniti svoj stil života i znali bi kojih bi se zdravstvenih/prehrambenih navika trebali pridržavati.

Za ovaj projekt zadužena je ekipa iz Googleovog tajanstvenog Google X odjela, a iako su cijeli projekt i istraživanja još u ranom stadiju, zahvaljujući ovoj tehnologiji Google bi u budućnosti mogao spasiti brojne ljudske živote. Osim detektiranja bolesti i spašavanja života, Googleovci žele usporiti/spriječiti starenje te su ranije kupili udio u Calicu, kompaniji koja se bavi istraživanjima upravo u tom sektoru. 

Foto: Thinkstock

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti