Novi Zuckerbergov pokušaj na financijskom tržištu: Predstavljen Facebook Pay

Putem Facebook Paya korisnici će moći koristiti većinu debitnih i kreditnih kartica, a ta usluga omogućit će slanje novca prijateljima, plaćanje u igrama, Facebook Marketplaceu itd.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 13.11.2019. / 10:23

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

U vrijeme kada je povjerenje u Facebook najmanje te kada su kompaniji brojne financijske i tehnološke kompanije okrenula leđa i pokazale palac dolje za njihov projekt virtualne valute Libra, Zuckerbergova kompanija predstavila je – Facebook Pay. Riječ je o sustavu za plaćanje koji će korisnicima Facebooka omogućiti slanje novca prijateljima i drugim osobama koje koriste njihove platforme, moći će kupovati karte za događaje, kao i obavljati šoping u videoigrama i na Facebook Marketplaceu. Također, putem Facebook Paya moći će se donirati i prikupljati novac za različite namjene.

Mark Zuckerberg (Foto: AFP) Kraj Libre? MasterCard, Visa, eBay i drugi napustili Zuckerbergov projekt

Facebook Pay podržavat će većinu debitnih i kreditnih kartica te PayPal. Zanimljivo, PayPal je bila jedna od prvih kompanija koja se povukla iz Libra Associationa, neprofitne organizacije koja bi trebala upravljati kriptovalutom Libra.

Nova Facebookova usluga bit će dostupna na svim platformama te kompanije, uključujući i Messenger, Instagram i WhatsApp, a startat će u SAD-u samo s Facebookom i Messengerom već ovaj tjedan. S vremenom će se proširiti i na Instagram i WhatsApp, platforme koje imaju više od milijardu korisnika te na druga tržišta, pa ga vjerojatno jednom možemo očekivati i u Hrvatskoj.

Mark Zuckerberg Zuckerberg na rešetanju u Kongresu: "Facebook ima previše moći, postao je prevelik i ozbiljno moramo razmisliti o tome da ga razbijemo"

Potpredsjednica Facebookova odjela za trgovinu Deborah Liu prilikom predstavljanja Facebook Paya komentirala je kako je ta usluga samo dio kontinuiranog nastojanja kompanije da omogući još pristupačniji i sigurniji način trgovine unutar njihovih aplikacija. "Nastavit ćemo s razvojem Facebook Paya te ćemo pronaći nove načine da povećamo njegovu vrijednost za ljudi koje koriste naše aplikacije", dodala je Liu.

Bit će zanimljivo vidjeti kako će korisnici prihvatiti taj novitet iz Facebooka, odnosno hoće li ih svi problemi s privatnosti i sigurnosti koje dugo vremena prate kompaniju ipak spriječiti da na Zuckerbergovim platformama upišu brojeve svojih kartica i plaćaju direktno unutar Facebooka, Instagrama, WhatsAppa i Messengera.

Izvor: The Verge
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti