Od sljedećeg mjeseca žene i djevojčice moći će koristiti emotikon kada budu htjele razgovarati o svojoj menstruaciji, priopćila je u srijedu udruga za prava djevojčica Plan International UK, koja već dvije godine lobira za uvođenje tog emotikona.

Konzorcij Unicode, koji distribuira emotikone na mobilnim uređajima, priopćio je da će u ožujku uvesti emotikon za menstruaciju - kap krvi, ali i ostalih 58 novih simbola, od emotikona za ljude koji su gluhi do simbola za parove različite rase.

Uvođenje spomenutog emotikona veliki je korak prema uklanjanju tabua i stigme koja vlada oko menstruacije, kazala je Lucy Russell iz udruge za prava djevojčica.

Emotikon neće riješiti taj problem, ali može pomoći promijeniti razgovor o menstruaciji. Kako bismo pobijedili sram od menstruacije, moramo početi o tome razgovarati, dodala je Russell.

Menstruacija je i dalje tabu u mnogim zemljama, primjerice Nepalu, gdje se održala stoljetna tradicija izgona žena iz svojih domova tijekom menstruacije. Samo u posljednjih nekoliko tjedna zbog takve prakse, znane kao "chhaupadi", umrle su četiri žene.

Kada razgovaraju o menstruaciji, žene koriste oko 5000 eufemizama, poput "Krvave Mary", pokazalo je istraživanje provedeno na 90.000 žena iz 190 zemalja.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju