Novim emotikonima protiv tabu-tema

Uz emotikon kapi krvi, uvest će se još 58 novih simbola za različite teme.

Martina Čizmić | 07.02.2019. / 07:46

Emotikon krvi (Foto: Plan UK) (Foto: Plan UK)

Od sljedećeg mjeseca žene i djevojčice moći će koristiti emotikon kada budu htjele razgovarati o svojoj menstruaciji, priopćila je u srijedu udruga za prava djevojčica Plan International UK, koja već dvije godine lobira za uvođenje tog emotikona.

Konzorcij Unicode, koji distribuira emotikone na mobilnim uređajima, priopćio je da će u ožujku uvesti emotikon za menstruaciju - kap krvi, ali i ostalih 58 novih simbola, od emotikona za ljude koji su gluhi do simbola za parove različite rase.

Uvođenje spomenutog emotikona veliki je korak prema uklanjanju tabua i stigme koja vlada oko menstruacije, kazala je Lucy Russell iz udruge za prava djevojčica.

Emotikon neće riješiti taj problem, ali može pomoći promijeniti razgovor o menstruaciji. Kako bismo pobijedili sram od menstruacije, moramo početi o tome razgovarati, dodala je Russell.

Menstruacija je i dalje tabu u mnogim zemljama, primjerice Nepalu, gdje se održala stoljetna tradicija izgona žena iz svojih domova tijekom menstruacije. Samo u posljednjih nekoliko tjedna zbog takve prakse, znane kao "chhaupadi", umrle su četiri žene.

Kada razgovaraju o menstruaciji, žene koriste oko 5000 eufemizama, poput "Krvave Mary", pokazalo je istraživanje provedeno na 90.000 žena iz 190 zemalja.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti