Novo istraživanje otkriva stvarnu cijenu proizvodnje cjepiva protiv COVID-a, autor poručuje: "Vlade moraju prestati biti partneri u toj tajnosti"

Globalno jeftina cjepiva protiv bolesti COVID-19 neće biti dostupna dok svjetske vlade ne prestanu dozvoljavati farmaceutskim kompanijama da troškove proizvodnje tih cjepiva drže u tajnosti, ističe se u novoj studiji objavljenoj u znanstvenom časopisu Journal of the Royal Society of Medicine.

Branimir Vorša | 04.11.2021. / 09:21

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Milijarde koje su u proizvodnju cjepiva uložili porezni obveznici i svjetske vlade, uključujući SAD i Europsku uniju, bile su tolike da su farmaceutske kompanije imale tek male vlastite troškove da bi se oporavile, osim onih vezanih za proizvodnju cjepiva.

Pfizer postaje skuplji za EU tržište - 1 Poskupljuju cjepiva! Objavljeno koliko će sada koštati doze Pfizera i Moderne

Autor studije, profesor Donald Light sa Sveučilišta Rowan u SAD-u, istaknuo je kako je tek nekoliko neovisnih studija istražilo troškove proizvodnje u detalje.

Unatoč etici cjepiva kao javnog dobra, kompanije su troškove proizvodnje zadržale za sebe, a tek je nekoliko neovisnih studija istražilo te troškove u detalje, kaže Light.

Light i njegovi kolege su na temelju tih prijašnjih studija procijenili da su troškovi za proizvodnju 100 milijuna doza cjepiva protiv COVID-a spremnog za slanje na sve strane svijeta negdje između 0,54 i 0,98 dolara.

Nedavna studija troškova za izradu adenovirusnih cjepiva protiv bolesti COVID-19 procjenjuje značajno niže troškove, a detaljna studija mRNK cjepiva procjenjuje da je cijena proizvodnje jednog cjepiva 2,85 dolara za Modernu i 1,18 dolara za Pfizer, ističe Light.

Slika nije dostupna Američka stručnjakinja pojasnila zašto cijepljeni ljudi umiru od bolesti COVID-19 i zašto to NE ZNAČI da cjepiva nisu učinkovita

Slika nije dostupna Američki stručnjaci upozoravaju: Više nije dovoljno da cijepimo 60 ili 70 posto stanovništva, već puno više

S obzirom na to da te procjene troškova uključuju održivost objekata, proizvodnih linija, opreme i cjelokupnog proizvodnog osoblja, održive cijene cjepiva s malim profitnim maržama trebale bi biti marginalno više od proizvodnih troškova. Ipak, cijene koje se naplaćuju državama variraju od 2,15 do 5,25 dolara za cjepivo AstraZenece te 14,70 do 25,50 dolara za cjepiva Moderne ili Pfizera, kaže Light.

Light ističe i kako se očekuje da će kompanije višestruko podići cijene doza cjepiva nakon što iskoriste svoje pravo da proglase pandemiju završenom. Upravo više cijene, unatoč popustima i različitim cijenama za srednje bogate i siromašne zemlje, vjerojatno će produžiti globalnu pandemiju, smatra Light.

Vlade moraju prestati biti partneri u toj tajnosti te bi kao kupci trebale zahtijevati javno dostupne i provjerljive izvještaje o troškovima proizvodnje, nakon izravne i neizravne potpore novcem poreznih obveznika, kako bi se odredila globalno jeftina cijena za ta globalno javna zdravstvena dobra, kaže Light.

Izvor: EurekAlert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti