Novo istraživanje pokazalo neobične posljedice borbe protiv piratstva

Prijeteće poruke protiv digitalnog piratstva mogu polučiti neobične rezultate, naglašavajući potrebu za prilagođenim pristupima, pokazalo je najnovije istraživanje.

Branimir Vorša | 18.03.2024. / 10:05

Digitalno piratstvo
Digitalno piratstvo (Foto: Getty Images)

Nedavna studija otkriva da prijeteće poruke usmjerene protiv protiv piratstva, mogu paradoksalno zapravo eskalirati digitalno piratstvo među određenim demografskim skupinama, s različitim reakcijama uočenim između muškaraca i žena.

Studija koju su proveli znanstvenici sa Sveučilišta u Portsmouthu u Velikoj Britaniji naglašava važnost prilagođavanja strategija slanja poruka rodno specifičnim preferencijama i naglašava ključnu ulogu tona takve poruke u njezinom utjecaju na ponašanja.

Već znamo da postoji puno rodnih razlika u piratstvu, jer su muškarci skloniji piratstvu više od žena - oni misle da je to prihvatljivije i manje rizično, kaže Kate Whitman, bihevioralna ekonomistica sa Sveučilišta u Portsmouthu. Studija, koja je uključivala 962 odrasle osobe, testirala je tri vrste poruka: dvije prijeteće kampanje s pravnim posljedicama i jednu obrazovnu i prosocijalnu poruku. Rezultati tog istraživanja objavljeni su u časopisu Journal of Business Ethics.

Gledanje streaming servisa, ilustracija Kada je u pitanju plaćanje legalnih usluga preuzimanja i streaminga sadržaja, Hrvati su iznad prosjeka EU

Fenomen psihološke reakcije na negativne poruke

Zanimljivo, dok obrazovna poruka nije pokazala značajan utjecaj, prijeteće poruke polučile su različite odgovore među spolovima. Muškarci su pokazali povećanje piratskih namjera od 18 posto, dok su žene pokazale pad od 52 posto.

Istraživanje pokazuje da poruke protiv piratstva mogu nenamjerno povećati piratstvo, što je fenomen poznat kao psihološka reakcija, pojašnjava Whitman.

Gledanje streaming servisa, ilustracija United Media se pridružila Savezu za kreativnost i zabavu u borbi protiv piratstva u Europi

Štoviše, studija je u skladu s prethodnim istraživanjem koje ukazuje na vezu između poruka protiv piratstva i povećanog piratskog ponašanja, osobito među pojedincima koji su već skloni piratstvu. Digitalno piratstvo, definirano kao neovlašteno preuzimanje digitalnog sadržaja, godišnje nanosi znatne financijske gubitke industriji zabave.

Kako bi učinkovito suzbili piratstvo, medijske tvrtke moraju preispitati svoje strategije slanja poruka. Iako se prijeteće poruke mogu činiti dojmljivima, pokazalo se da mogu imati povratne posljedice.

Slika nije dostupna Zabrinjavajući rezultati istraživanja: Za velik dio mladih opasno i kriminalno ponašanje na internetu postalo je normalno

Jasno je da postoji potreba za prilagođenim pristupom u porukama protiv piratstva, ali ako se poruke ne mogu točno usmjeriti na određene spolove, najbolje ih je izbjegavati jer bi mogle dovesti do porasta piratstva, ističe na kraju Whitman.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti