United Media se pridružila Savezu za kreativnost i zabavu u borbi protiv piratstva u Europi

Vodeća medijska kompanija u jugoistočnoj Europi fokusirana na napore protiv piratstva.

Zimo Zimo | 07.12.2022. / 15:34

Gledanje streaming servisa, ilustracija (Foto: Getty Images)

Savez za kreativnost i zabavu („Alliance for Creativity and Entertainment“ – ACE), vodeća svjetska organizacija posvećena zaštiti dinamičnog pravnog ekosistema za kreativni sadržaj, danas je poželjela dobrodošlicu kompaniji United Media kao svojoj najnovijoj članici. United Media, članica United Grupe, je vodeća medijska kompanija u jugoistočnoj Europi koja emitira više od 50 kanala na nekoliko platformi.

Lokalna i međunarodna suradnja ključne su za borbu protiv piratstva u regiji jugoistočne Europe, gdje je United Media identificirala konstantan porast ilegalnih streaminga u posljednjih pet godina. Primjerice, procjenjuje se da je u Grčkoj više od 750.000 korisnika pretplaćeno na ilegalne streaming servise, a samo jedna nedavno ugašena lokalni streaming web stranica imala je oko 2,1 milion posjeta u posljednja tri mjeseca.

Savez za kreativnost i zabavu (ACE) s ponosom pozdravlja kompaniju United Media kao najnoviju medijsku kompaniju koja se pridružila našoj brzorastućoj organizaciji podržavši našu globalnu misiju – borbu protiv ilegalnih operacija piratstva, rekao je Charles Rivkin, predsjednik i izvršni direktor Američke filmske asocijacije i predsjednik ACE-a. Sa svakim novim članom, mreža ACE postaje sve jača i bolje opremljena za iskorjenjivanje piratstva i zaštitu kreativne ekonomije, dodao je Rivkin.

United Media donosi visokokvalitetan lokalno produciran sadržaj u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Grčkoj i Bugarskoj, kroz svoje popularne filmove i serije za javnost te nastavlja širiti svoj utjecaj na globalnom nivou.

Strateška odrednica kompanije United Media je stvaranje kvalitetnog i atraktivnog sadržaja. Ulažemo u produkciju, ljude i tehnologiju, vjerujemo u svoje ideje i naša je dužnost da učinimo sve što je u našoj moći da osiguramo autorska prava i pravne operacije cjelokupnog tržišta. Vjerujemo da je ACE savršen partner u ovoj misiji i radujemo se zajedničkom radu. Uvjereni smo da ćemo zajedničkim naporima ojačati kreativnu ekonomiju, rekla je Aleksandra Subotić, izvršna direktorica kompanije United Media.

Savez za kreativnost i zabavu ove je godine zabilježio porast broja članica. Organizaciju sada čine 43 članice širom svijeta, uključujući kompaniju United Media, a narednih tjedana očekuje se pridruživanje dodatnih kompanija. Organizaciju podržava mreža eksperata koji posluju u visokotehnološkim istragama i kriminalističkim službama, u partnerstvu sa lokalnim vladama i međunarodnim organizacijama kao što su Interpol i Europol, s ciljem da preuzme cijeli lanac opskrbe piratskim sadržajem.

Piratstvo digitalnog streaming sadržaja, koji čini 80 posto ukupnog piratstva, dovodi u opasnost inovacije, kreativnost i investicije te ugrožava stvaraoce, inovatore i potrošače. Prema podacima Globalnog inovacijskog centra, piratstvo nanosi ekonomsku štetu u vrijednosti od 29,2 do 71 milijarde dolara godišnje u izgubljenim domaćim prihodima. Osim toga, potrošačima se nanosi šteta prilikom pristupa ilegalnom sadržaju – trećina piratskih stranica cilja potrošače virusima koji mogu dovesti do niza problema, uključujući krađu i financijske gubitke, navodi se u izvještaju Saveza digitalnih građana.

Savez za kreativnost i zabavu su 2017. osnovale Američka filmska asocijacija i mnoge vodeće svjetske medijske i tehnološke kompanije, s ciljem da udruže napore i resurse u zajedničkoj borbi protiv prijetnje i rasprostranjenosti online piratstva. Upravni odbor ACE-a čini šest članova Američke filmske asocijacije – Disney, NBCUniversal, Netflix, Paramount, Sony Pictures i Warner Bros, kao i Amazon i Apple TV+. Od svog nastanka, ACE je uspješno vodio ili sudjelovao u tisućama globalnih akcija protiv piratstva, u prosjeku nekoliko desetina akcija mjesečno protiv ilegalnih streaming servisa i izvora neovlaštenog sadržaja i njihovih operatera.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti