Novo istraživanje potvrdilo: Držite se ove epidemiološke mjere jer je najučinkovitija u zaštiti od zaraze koronavirusom

Zdravstveni stručnjaci dosad su davali pregršt preporuka kad je riječ o sprječavanju širenja novog koronavirusa. Najnovije istraživanje usporedilo je koje od metoda za sprječavanje širenja zaraze su najučinkovitije i došli su do nedvojbenog zaključka, socijalno distanciranje je ipak najučinkovitije.

Branimir Vorša | 23.11.2020. / 09:26

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 

Univerzalno najučinkovitiji način za sprječavanje širenja bolesti COVID-19 jest socijalno distanciranje, pokazala je nova studija objavljena u znanstvenom časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences. Ista studija je pokazala da, obzirom na specifične okolnosti, maske i ograničenja okupljanja mogu isto tako biti učinkoviti.

 

Znanstvenici Paul Tupper i Caroline Colijin sa sveučilišta Simon Fraser razvili su model pomoću kojeg su testirali učinkovitost preventivnih epidemioloških mjera. Koncept kojeg su u uveli nazvan je "događaj R" i koji označava očekivani broj pojedinaca koji se zaraze virusom preko druge osobe na nekom događaju.

Navedeno dvoje profesora proučavali su faktore koji mogu utjecati na širenje zaraze, a oni uključuju trajanje izloženosti, intenzitet prijenosa, stupanj miješanja i blizinu pojedinaca.

Proučavali su metode koje su doista učinkovite u sprječavanju prenošenja u svim okolnostima. Isto tako prikupili su i podatke o prijavljenim žarištima. Takva žarišta uključuju okupljanja u noćnim klubovima, zabave, javni prijevoz i restorane.

Tupper i Colijin su zamijetili da šansa da se osoba zarazi novim koronavirusom primarno ovisi o razini prenošenja i dužini boravka na jednom mjestu. Drugim riječima, što je osoba duže na jednom specifičnom mjestu, to više raste i mogućnost da se zarazi novim koronavirusom.

Događaje su podijelili u dvije kategorije, zasićujuće i linearne. One koje su označili zasićujućima imalu su visoku vjerojatnost prenošenja zaraze, a mjesta takvih događaja uključuju noćne klubove, kafiće i prenapučena radna mjesta.

Linearni događaji sukladno imaju malu vjerojatnost prenošenja zaraze, a među njih spadaju javni prijevoz s maskama, aktivnosti na otvorenom i socijalno distanciranje u restoranima.

Prema tom modelu, socijalno distanciranje pokazalo se najučinkovitijim načinom smanjenja širenja bolesti COVID-19 u svim uvjetima.

 

Izvor: International Business Times

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti