Novo izdanje Škole budućnosti naučit će dvostruko više škola i djece sve o umjetnoj inteligenciji

Uz gradove budućnosti i bez fizičkih zidova kreće dvostruko veća Škola budućnosti

Martina Čizmić | 08.12.2021. / 15:40

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nakon uspješnog pilot programa, koji je pokazao koliki je interes među školama i učenicima za usvajanje novih znanja iz područja STEM-a, sve je spremno za novo i još veće izdanje Škole. Projekt će ovoga puta obuhvatiti dvostruko veći broj škola i učenika, a po prvi puta u projekt se uključuju i dva grada, Pula i Vodnjan, koji su uključili svoje gradske škole u projekt.

Iznimno nas raduje da smo počeli ostvarivati suradnju s gradovima koji kao temelj vlastitog razvoja vide unapređenje obrazovanja. Škole su nekoć bile lokomotive razvoja lokalnih sredina stoga je stvaranje škola budućnosti važan preduvjet za stvaranje gradova budućnosti. U novoj sezoni nastavljamo sa stvaranjem učionice koja nije ograničena fizičkim zidovima. Povezivat ćemo različite škole i njihove učenike koji će zajedno stvarati tehnološka rješenja jer rad na daljinu jedna je od bitnih vještina u poslovima budućnosti. Učitelje i tehnološke tvrtke okupljamo u zajednicu koja surađuje i međusobno si pomaže jer suradnja je temeljna vrijednost koja nedostaje u našem društvu, ističe Marin Trošelj, direktor tvrtke Stemi.

U sklopu projekta učenici osnovnih i srednjih škola kroz digitalne materijale će imati priliku učiti od naše najuspješnije IT tvrtke i prvog hrvatskog jednoroga Infobipa, upoznati se s tehnološkom industrijom u Hrvatskoj, tvrtkama kao što su A1, Microblink, AVL, Croatia osiguranje te prisustvovati predavanjima vodećih ljudi u svijetu znanosti i tehnologije. Učiteljima i učiteljicama, ujedno i mentorima odabranih školskih ekipa bit će na raspolaganju stručna edukacija i podrška tijekom trajanja cijelog programa. Najbolji školski timovi imat će priliku javno predstaviti svoje chatbot radove na velikoj završnoj konferenciji koja će se održati krajem školske godine.

U Infobipu upravo dijeljenje znanja i usko surađivanje vidimo najbitnijim ako se žele napraviti pozitivni iskoraci. Pilot projekt Škole budućnosti pokazao nam je da učitelji u suradnji sa stručnjacima iz industrije mogu kreirati čvrste temelje za obrazovanje najmlađih i dublje ih uvoditi u IT svijet. Tehnologija napreduje svakodnevno, ali ono što će uvijek ostati konstantno je važnost učiteljske profesije za razvoj cjelokupnog društva, poručio je Izabel Jelenić, suvlasnik i tehnički direktor Infobipa.

Glavni cilj projekta je otvoriti polaznicima osnovnih i srednjih škola prozor u tehnološku budućnost na način da se djeci kroz praktičan rad približi svijet umjetne inteligencije. U svojim će školama formirati razvojne timove, a svoje će chatbot radove temeljiti na doprinosu rješavanja jednog od UN-ovih ciljeva održivosti.

Kroz projekte poput Škole budućnosti djeci u školama približavamo nove tehnologije i učimo ih traženju rješenja, kritičkom razmišljanju i stvaramo okolinu u kojoj svatko ima poticaj da postigne više. Tehnologija danas svakome omogućuje da postane programer, inovira i donosi rješenja. Digitalizacija je u potpunosti promijenila načine na koji živimo i radimo i danas se, pod utjecajem novih tehnologija poput umjetne inteligencije, clouda, 5G-a, interneta stvari i robotizacije transformiraju industrije, mijenjaju navike potrošača te stvaraju potpuno nove prilike na tržištu rada. Stoga nam je drago da ćemo i novoj generaciji polaznika približiti znanja i iskustva naših stručnjaka koji već danas rade poslove budućnosti, ističe Ivan Skender, glavni direktor za transformaciju poslovanja, ljudske potencijale i korporativne komunikacije u A1 Hrvatska.

Zainteresirane škole mogu se prijaviti na internetskoj stranici projekta zaključno s 18. prosincem 2021. Škola budućnosti kreće s radom u siječnju iduće godine, a zahvaljujući podršci brojnih kompanija, implementirat će se u više od 100 škola diljem Hrvatske i tako obuhvatiti više od 2000 učenika. Završetak projekta očekuje se u lipnju 2022.

Podsjetimo, projekt Škola budućnosti zajednički su pokrenuli tvrtke Stemi i Infobip, a prvo izdanje, ujedno i pilot projekt, okupio je više od 1000 učenika iz preko 60 škola diljem Hrvatske.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti