Novo oružje u borbi protiv koronavirusa: Tekućina za ispiranje usta neutralizira ga za 30 sekundi

Znanstvenici su otkrili da određeni higijenski proizvodi koje svakodnevno koristimo imaju značajan učinak na novi koronavirus, a ta spoznaja može pomoći u suzbijanju širenja pandemije.

Branimir Vorša | 21.10.2020. / 12:09

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Novo znanstveno istraživanje otkrilo je nova sredstva koja svakodnevno koristimo i koja bi mogla poslužiti kao dodatno oružje u suzbijanju širenja pandemije novog koronavirusa. Riječ je o proizvodima koji uključuju tekućine za ispiranje usta, sredstva za ispiranje nosa i šampone za bebe.

Treba napomenuti kako studija ni na koji način ne sugerira bilo koji od navedenih proizvoda kao "srebrni metak" koji će vas učiniti imunima na COVID-19.

Isto tako, ti proizvodi nisu testirani na uobičajeni način, primjerice korištenjem tekućine za ispiranje usta tako da su znanstvenici grgljanjem uništavali koronavirus. Testiranja su provedena u laboratoriju korištenjem uzgojenih ljudskih stanica u odgovarajućim otopinama.

Isto tako, znanstvenici su u testu koristili virus HCoV-229e, a ne SARS-CoV-2. Ta dva virusa genetski su vrlo slična, pa su i očekivani rezultati testiranja, generalno gledano, takvi da se slični mogu očekivati i s novim koronavirusom.

Znanstvenici su testirali navedene proizvode zbog prisutnosti kemikalija u njima koje su poznate po tome da uništavaju membrane virusa.

Kako bi to istražili, znanstvenici sa Sveučilišta Penn State izložili su stanice ljudske jetre uzgojene u kulturi i pomiješane s otopinom koja je u sebi sadržavala virus HCoV-229e. Tome su dodali otopinu navedenih higijenskih sredstava, razvodnjenu na koncentraciju od svega jedan posto.

Testiranja su pokazala da su sva navedena higijenska sredstva učinkovito deaktivirala virus, iako su postojale razlike između pojedinih sredstava koje su ovisile o tome koliko dugo su oni bili u kontaktu s virusom.

Šampon za bebe uspješno je neutralizirao virus u navedenoj koncentraciji otopine za svega minutu do dvije vremena. Točnije, za minutu je neutralizirao 99 posto virusa, a za dvije 99,9 posto virusa.

Tekućina za ispiranje usta još je učinkovitija pa je 99,9 posto virusa neutralizirala za svega 30 sekundi.

I jedna njemačka studija u srpnju pokazala je da korištenje tekućine za ispiranje usta smanjuje viusno opterećenje novog koronavirusa, odnosno rezultate su dobili testiranjem na virusu SARS-CoV-2. Obje studije zapravo ukazuju na istu stvar, a to je djelotvornost tog proizvoda u neutraliziranju virusa.

No niti jedna studija ne jamči isti ishod pri korištenju navedenih higijenskih proizvoda u svakodnevnoj zaštiti od novog koronavirusa jer tu postoji puno nepoznanica.

Za bolji uvid potrebna su klinička testiranja tih proizvoda, kaže Craig Meyers, autor navedene studije.

Čak kad bi ti proizvodi smanjili transmisiju za 50 posto, to bi i dalje imalo velik utjecaj, zaključuje Meyers.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti