Novo razdoblje Mercedesa: Službeno predstavljen električni SUV EQC

Kompaktni SUV dolazi s dva elektro motora ukupne snage 408 KS i 765 Nm, maksimalna brzina ograničena je na 180 km/h, dok do stotke može ubrzati za 5,1 sekundi

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 05.09.2018. / 12:18

Galerija

Mercedes-Benz napravio je veliki korak prema električnoj budućnosti – jučer su u Stockholmu službeno predstavili prvi električni automobil EQC koji bi se na tržištu trebao pojaviti tijekom sljedeće godine. S novim vozilom Mercedes kreće u borbu za osvajanje tržišta luksuznih električnih automobila na kojem trenutno dominira Tesla i na kojem je konkurencija sve veća jer će se, osim s Muskovom kompanijom, boriti i s poznatim kompanijama poput Audija, Jaguara i BMW-a koji su predstavili ili će uskoro predstaviti svoja vozila na struju.

Mercedes EQC (Foto: Soren ANDERSSON / TT News Agency / AFP) (Foto: Soren ANDERSSON / TT News Agency / AFP)

Kako je prilikom predstavljanja najavio šef Daimlera Dieter Zetsche, Mercedes ulaže više od 10 milijardi eura u razvoj novih EQ modela i više od milijardu eura u proizvodnju baterija, čime je jasno dao do znanja kakvi su planovi kompanije u idućem razdoblju.

Što se samog automobila tiče, ovaj kompaktni SUV dolazi s dva elektro motora ukupne snage 408 KS i 765 Nm, maksimalna brzina ograničena je na 180 km/h, dok do stotke može ubrzati za samo 5,1 sekundi, što je odlično za automobil od skoro 2,5 tona. Jedna od najvažnijih informacija vezana uz električne automobile jest ona o dosegu s jednim punjenjem baterije – u Mercedesu govore o dosegu od oko 450 km s jednim punjenjem litij-ionske baterije kapaciteta 80 kWh prema NEDC standardu, a zanimljivo je kako su iz Daimlera u press materijalima poslanim američkim novinarima prvo govorili o dosegu od samo 320 km pa su se naknadno ispravili.

Mercedes EQC (Foto: Soren ANDERSSON / TT News Agency / AFP) (Foto: Soren ANDERSSON / TT News Agency / AFP)

Budući vlasnici električnog Mercedesa moći će odabrati između pet načina vožnje, ovisno o njihovim željama, uključujući i sportski način za najbolje performanse na cesti te na način kojim upravlja inteligentni program i uz koji će baterija postići maksimalni doseg. Što se punjenja baterije tiče, uz Mercedesovu kućnu stanicu za punjenje Wallbox puni se čak do tri puta brže nego na kućnoj utičnici, dok maksimalna brzina punjenja na odgovarajućim punionicama iznosi 40 minuta za do oko 80 posto kapaciteta.

Iz Mercedesa kažu kako su veliku pažnju posvetili sigurnosti ovog automobila i zaštiti baterije, a treba izdvojiti atraktivno uređenu i prostrana unutrašnjost kojom dominiraju veliki ekrani te navigaciju koja prilikom planiranja najbliže rute vodi pažnju i o stanicama za punjenje kako vozilo nikada ne bi ostalo bez struje.

Informacije o cijeni Mercedesa EQC nisu objavljene, no mediji spominju cifre od oko 65 tisuća dolara.

Izvor: Electrek

 


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti