Novost iz Googlea: Robot koji će 'izazvati noćne more'

Google je prikazao još jednog 'zastrašujućeg' robota za koje su iz Boston Dynamicsa u šali rekli da će 'izazvati noćne more'

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 03.02.2017. / 08:57

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Google je tijekom godina uložio veliki novac u brojne projekte budućnosti poput autonomnih automobila, robotike i drugih koji bi im se mogli isplatiti tek u (dalekoj) budućnosti, no u posljednje vrijeme promijenili su strategiju i odlučili većinu resursa ipak uložiti u profitabilne projekte. S razvojem automobila bez vozača nastavit će i dalje, no namjeravaju prodati Boston Dynamics, kompaniju za razvoj robota koju su kupili prije nekoliko godina i koja je do sada predstavila nekoliko zanimljivih, ali i kako smatraju neki tehnološki novinari, zastrašujućih robota. 

Na nedavnoj konferenciji za investitore osnivač ove kompanije Marc Raibert prikazao je napredak koji su ostvarili s dosadašnjim modelima, ali po prvi puta je prikazao i novog robota nazvanog Handle. Za njega je u šali rekao kako bi mogao izazvati noćne more, a u odnosu na ostale modele, Handle ima kotače –oni omogućuju brže kretanje po ravnim površinama, ali nije baš učinkovit po neravnim terenima i stepenicama, zbog čega će biti prvenstveno namijenjen za rad u skladištima. Osim velike brzine, Handle je iznimno spretan i okretan – što možemo vidjeti u objavljenom videozapisu, a Raibert kaže kako pri kretanju robot konstantno održava ravnotežu te da odlično upravlja svojom težinom koju koristi za stabilizaciju pri kretanju.

Izvor: MIT Review

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti