Novosti iz Applea: iPad mini zamijenit će veliki iPad Pro?

Apple bi sljedeće godine mogao predstaviti novi model iPada s dijagonalom ekrana većom od 12 inča, ali navodno namjeravaju odustati od daljnjeg razvoja iPada mini

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 04.11.2014. / 09:10

Novosti iz Applea: iPad mini zamijenit će veliki iPad Pro?

Već više od godinu dana mrežom kruže glasine o velikom modelu iPada koji bi se, s dodatnom tipkovnicom, mogao koristiti i kao klasičan prijenosnik. Iako službenih informacija o iPadu Pro još nema, prijašnje su informacije govorile da će ovaj uređaj imati ekran veličine čak 12,9 inča te da će biti namijenjen ponajviše poslovnim korisnicima te učenicima i studentima. Nove glasine objavljene na Cnetu kažu kako će iPad Pro ipak biti malo manji te će imati ekran dijagonale 12,2 inča, a navodno će biti jako tanak.

Novi model iPada na tržištu bi, među inim, trebao konkurirati Microsoftovom Surfaceu Pro 3, sve popularnijem hibridnom mobilnom uređaju koji se može koristiti i kao tablet i kao prijenosno računalo, a čija dijagonala ekrana također iznosi 12 inča. Što se dizajna tiče, iPad Pro trebao bi biti sličan iPadu Air 2, a na tržištu ga možemo očekivati u prvoj polovici sljedeće godine, kada bi trebala početi prodaja još jednog Appleovog uređaja – Applea Watch. Ekipa iz Cookove kompanije može biti iznimno zadovoljna sa stanjem na tržištu pametnih telefona na kojem bilježe odličnu prodaju svojih novih modela iPhonea 6 i iPhonea 6 Plus, no u posljednje vrijeme imaju problema s prodajom tableta te je već treći kvartal za redom zabilježen pad prodaje iPadova.

iPad Pro mogao bi ponovno povećati interes za Appleovim tabletima, no neki analitičari vjeruju kako bi veliki iPhone 6 Plus mogao utjecati na smanjenu prodaju iPada mini jer bi novi iPhone s ekranom dijagonale 5,5 inča mnogima mogao zamijeniti mali iPad čija dijagonala ekrana iznosi 7,9 inča, pogotovo što posljednji model ovog tableta nije donio nikakve novitete.

Prema informacijama nekih kineskih medija (koje navodno potječu od kineskih proizvođača komponenata), iPad mini 3 mogao bi biti posljednji model iPada mini te bi se Apple u budućnosti, osim klasičnog iPada, mogao orijentirati na 5,5 inčne phablete te na veliki iPad Pro. Kao i uvijek do sada, riječ je o glasinama koje u Appleu ne žele komentirati tako da nije poznato hoće li nedavno predstavljeni iPad mini zaista biti posljednji Appleov mini tablet ili će Cook u listopadu sljedeće godine ipak predstaviti njegovog nasljednika pa bi Apple na ovom tržištu mogao konkurirati s čak tri modela – iPad mini, iPad Air i iPad Pro. 

Foto: AFP

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti