Novu tehnologiju s ovog telefona možemo očekivati na svim top-modelima!

Vivo je predstavio prvi smartphone s integriranim senzorom za otiske prstiju u ekranu, a ovakve senzore možemo očekivati i na drugim top-modelima telefona.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 10.01.2018. / 14:38

Integrirani senzor (Foto: Vivo) (Foto: Vivo)

Nakon što su iz Synapticsa krajem prošle godine najavili senzor za otiske prstiju implementiran u ekran, ovog tjedna na sajmu CES Vivo je predstavio prvi smartphone koji dolazi s ovim senzorom. Iako iz Vivoa nisu objavili nikakve dodatne informacije o samom telefonu (riječ je o prototipu koji je blizu konačne verzije) poput hardverskih specifikacija, cijene i datuma predstavljanja, novinari koji su isprobali njihov uređaj, odnosno tehnologiju, kažu da radi "baš kako bi trebala", tj. da se dodirom prsta po ekranu telefon bez problema otključa, tako da je tehnologija spremna za uporabu i na drugim telefonima. Ovo je velika stvar jer Synapticsov senzor u budućnosti možemo očekivati na novim top-modelima Samsungovih telefona i nadolazećim Appleovim pametnim uređajima

Telefon s integriranim senzorom (Foto: YouTube) (Foto: Youtube)

Dok su dosad neke kompanije koristile alternativna rješenja poput postavljanja senzora na stražnji dio telefona, odnosno sustav senzora i kamera kao na iPhoneu X, na ovom telefonu Vivoa integrirani senzor u potpunosti je nevidljiv dok se telefon koristi – no, prilikom otključavanja telefona (odnosno u situacijama u kojima je potrebno koristiti senzor za otiske prstiju), na ekranu će se pojaviti plavi krug na koji je potrebno prisloniti prst kako bi se otključao telefon, potvrdilo plaćanje i slično. Treba napomenuti kako Synapticsov senzor radi samo s OLED ekranima, ne i s klasičnim LCD-ima te da je ipak malo sporiji u odnosu na dosadašnje senzore, no i dalje je dovoljno brz za neometani rad s telefonom.

Tijekom proteklih više od godinu-dvije mrežom su kružile glasine kako će Samsung u modelu Galaxy S8/S8+, kao i Apple u iPhoneu X, koristiti upravo ovu tehnologiju i integrirati senzor za otiske prstiju u te modele, no na kraju su se ipak odlučili na druga rješenja. Kako je ova tehnologija skuplja, na početku integrirani senzor za otiske prstiju možemo očekivati samo u skupljim modelima pametnih telefona, dok će s vremenom vjerojatno postati standard na većini smartphonea.

Izvor: Cnet
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti