Synaptics najavio senzor za otiske prstiju integriran u ekran

Mobilna industrija brzo se mijenja prema uređajima koji nemaju rubova i ekrani pokrivaju gotovo cijeli prednji dio telefona, pa je logično postaviti senzor za otiske prstiju ispod samog ekrana.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 13.12.2017. / 08:02

Otključavanje otiskom prsta (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Prije Appleova predstavljanja iPhonea X kružile su glasine kako ova kompanija razvija senzor za otiske prstiju koji će integrirati u ekran i koji će zamijeniti tipku Home. No kako se bližio datum predstavljanja modela X, prvog iPhonea s ekranom od ruba do ruba na kojem nema mjesta za klasičnu tipku Home, pokazalo se kako Apple ipak nije uspio napraviti savršen senzor za otiske prstiju koji bi se mogao implementirati u ekran, već su se odlučili na potpuno drugačiju opciju - Face ID, odnosno otključavanje telefona pogledom. Druge su kompanije umjesto tehnologije otključavanja pogledom odlučile zadržati posebnu tipku za otključavanje telefona, ali su je premjestile na stražnju stranu telefona.

Ono u čemu nije uspio Apple, čini se da su uspjeli u Synapticsu iz kojeg su najavili početak masovne proizvodnje Clear ID optičkog senzora za otiske prstiju integriranog u ekran u suradnji s top 5 mobilnom kompanijom, no nisu objavili koja je to kompanija čiji će telefoni sljedeće godine imati ovu opciju.

Prema IDC-u, top 5 proizvođača smartphonea jesu Samsung, Apple, Huawei, Oppo i Vivo, a kako Apple gotovo sigurno neće koristiti ovu tehnologiju jer imaju Face ID, onda izbor pada na Samsung ili neku od sve popularnijih kineskih kompanija.

Clear ID radit će kao i klasični senzori za očitavanje otiska prstiju – bit će dovoljan samo jedan dodir prstom i telefon će se otključati, odnosno moći će se izvršiti plaćanje i slično. Kako ova tehnologija djeluje, moći ćemo vidjeti početkom siječnja kada će je predstaviti na najvećem sajmu potrošačke elektronike na svijetu CES – Synaptics će demonstraciju prikazati na vlastitom telefonu napravljenom upravo za tu svrhu, a nadamo se kako će se tijekom godina Clear ID pojaviti i na "pravom" telefonu.

Prilikom najave ove tehnologije koja bi, ako se pokaže uspješnom, mogla postati standard u većini novih top-modela pametnih telefona, iz Synapticsa su komentirali kako korisnici preferiraju upravo autentifikaciju prstima s prednje strane telefona, a kako se industrija brzo mijenja prema uređajima koji nemaju rubova i ekrani pokrivaju gotovo cijeli prednji dio telefona, logično je postaviti senzor za otiske prstiju ispod samog ekrana.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti