Najbolje nove opcije kojima se diči iPhone X Androidi imaju već godinama

iPhone X ima ekran bez okvira, bežično punjenje, opcije prepoznavanje lica, podršku za proširenu stvarnost i mogućnost snimanja selfija sa zamućenom pozadinom, što Androidi imaju već godinama

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 17.09.2017. / 07:01

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kada je Apple 2014. (napokon) predstavio dva modela iPhonea (6 i 6 Plus) s velikim ekranima i nekim novim opcijama internetom se proširila fotografija s naslovom "Dragi korisnici iPhonea 6 dobro došli u 2012." na kojoj su ismijane "nove" opcije iPhonea.

Naime, na fotografiji se nalazi usporedba opcija Googleovog Nexusa iz 2012. i novih iPhonea te je sve te nove opcije koje je Apple predstavio 2014. Nexus imao još 2012. godine. Zanimljivo, na istoj slici napisano je kako korisnici Applea 2016. mogu očekivati opcije koje je tada imao posljednji model Nexusa – među inim, spomenuto je i bežično punjenje baterije s kojim je Apple "zakasnio" godinu dana i predstavio je tek sada.

Na poznatom tehnološkom blogu Circuit Breaker koji je dio The Vergea, objavili su video u kojem su pokazali kojih su pet opcija Androidi imali prije Appleovog iPhonea X i neke modele koji su koristili te opcije prije ovog telefona:

Ekran bez okvira – još 2014. Sharp je predstavio model Aquos Crystal, ove godine "otac Androida" Andy Rubin predstavio je Essential Phone koji, kao i LG-jev V30, također nema ruba oko ekrana.

Bežično punjenje – kako smo napomenuli, Googleov Nexus 4 iz 2012. imao je mogućnost bežičnog punjenja baterije, HTC-ov Droid DNA iz 2012. i Samsungov Galaxy S6 iz 2015. također se mogao puniti bez kabela, kao i brojni drugi modeli smartphonea.

Opcija prepoznavanja lica – još 2012. u sklopu Androida 4.0 predstavljena je ova opcija (na Circuit Breakeru kažu kako nije dobro radila), a mogućnost prepoznavanja lica imao je i prošlogodišnji model Galaxyja Note.

Proširena stvarnost – Tim Cook rekao je kako je iPhone prvi telefon dizajniran za proširenu stvarnost, no Lenovo je prošle godine predstavio Phab 2 Pro, dok je ove godine Asus predstavio Zenfone AR, telefone koji iskorištavaju sve mogućnosti proširene stvarnosti.

Selfie portret – vlasnici iPhonea X snimati će savršene selfije na kojima će moći zamutiti pozadinu kako bi slike bile atraktivnije i efektnije, no prije Applea ovu opciju predstavio je Huawei na modelu P10 te Gionee A1.

No, često nije važno tko je prvi predstavio neku opciju, već kako dobro te opcije rade – kako kažu na Circuit Breakeru, iako je Apple zakasnio s ovim opcijama u odnosu na Androide, s modelom X stvari je napravio kako treba. Koliko je zaista iPhone X dobar morat ćemo sačekati još mjesec i pol kada će se ovaj telefon pojaviti u prodaji – od 3. studenog moći će se nabaviti i na hrvatskom tržištu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti