NSA je u tvrde diskove ugrađivala špijunski softver za nadzor korisnika

Sofisticirane metode prikupljanja podataka, narušavanja privatnosti ili ako baš hoćete špijuniranja, običnim je korisnicima gotovo nemoguće otkriti, ovo je jedna od takvih.

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 17.02.2015. / 07:53

NSA je u tvrde diskove ugrađivala špijunski softver za nadzor korisnika

Sofisticirane metode prikupljanja podataka, narušavanja privatnosti ili ako baš hoćete špijuniranja, običnim je korisnicima gotovo nemoguće otkriti, ovo je jedna od takvih.

Više nije pitanje da li nas špijuniraju, nego - kako to rade. Do sada su otkrivene brojne afere u kojima su na svjetlo dana isplivali podaci o nadzoru mobilnih uređaja, interneta, cijelih podatkovnih centara, vlada, premijera, predsjednika, "običnih malih ljudi"... Jedini je zaključak kako se od "velikog brata" (ili kako se to modificiralo, "velike braće") jednostavno nemoguće sakriti, jer su se aplikacije i algoritmi za prikupljanje podataka očigledno ugrađivali u "sve i svašta", pa je tako Kaspersky Lab, jedna od najeminentnijih kompanija s područja računalne sigurnosti, otkrio kako je američka National Security Agency (NSA) softver za nadzor ugrađivala izravno u "firmware" hard diskova koji su esencijalni dio bilo kojeg računala ili prijenosnika. Možda na prvi pogled ova vijest i ne izgleda toliko problematična, ali ključ nije samo u nadzoru, nego u činjenici da su proizvođači tvrdih diskova morali biti upoznati s ovim i dati svoj pristanak.

Naime, Kaspersky Lab tvrdi kako si neki od najpoznatijih proizvođača hard diskova na svijetu, kao što su Seagate, Toshiba ili Western Digital na tržište plasirali svoje proizvode koji su u sebi imali ugrađen NSA špijunski softver. Nije objavljeno koliko je takvih diskova prodano, niti na kojem tržištu, ali priča je više nego zabrinjavajuća. Jer, ovdje se ne radi o naknadno instaliranom softveru, koji bi napredniji korisnici ili računalni stručnjaci mogli detektirati na korisničkim računalima, nego o tvornički "prilagođenim" tvrdim diskovima, na kojima je gotovo pa nemoguće, barem nama običnim smrtnicima, detektirati aplikaciju za nadzor i prikupljanje podataka. Navodno su na ovaj način Sjedinjene Američke Države špijunirale određene ciljeve u Kini, Iranu i Pakistanu, ali i ne samo tamo. Dakako, za sada iz NSA nema nikakvog komentara na ove navode, ali jasno je kako i u "ovome ima nešto". Na kraju, samo još jedan dokaz kako je privatnost i sigurnost u današnje vrijeme samo sanak pusti. 

Izvor Engadget, foto via Flickr

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti