Nuklearne elektrane bismo u budućnosti mogli graditi pomoću 3D printera

U budućnosti bismo mogli struju dobivati iz nuklearnih elektrana koje imaju 3D isprintan reaktor. No, zašto je to važno?

Martina Čizmić | 16.05.2020. / 09:26

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Tehnologija 3D printanja posljednjih je mjeseci doživjela porast popularnosti jer su brojne tvrtke i pojedinci svoje 3D printere stavili u službu medicinskog osoblja i krenuli printati zaštitne vizire te rezervne dijelove za respiratore i maske.

No, znanstvenici iz američkog nacionalnog laboratorija Oak Ridge u Tennesseeju, otišli su korak dalje. Tijekom proteklih godinu i pol, Kurt Terrani i njegov tim dizajnirali su i izgradili komponente za nuklearni rekator - pomoću 3D printera. Ako sve prođe po planu, kad reaktor krene s radom 2023., bit će prvi nuklearni reaktor na svijetu s 3D isprintanom jezgrom.

Koristeći 3D printanje, možemo koristiti tehnologiju i materijale koje nuklearna industrija, do sad, nije mogla koristiti. To uključuje i senzore za gotovo autonomnu kontrolu i baze podataka te novi, ubrzani pristup koji će biti koristan cijeloj zajednici, istaknuo je Kurt Terrani, tehnički direktor TCR-a.

I prije nego što pomislite da će sad svatko s 3D printerom moći napraviti vlastiti nuklearni reaktor, moramo vas upozoriti da to baš i nije tako jednostavno.

Terranijev tim zapravo želi otkriti brži način za proizvodnju i izgradnju nuklearnih susatava s nadmoćnim performansama te tako, u konačnici, promijeniti način na koji se grade nuklearne elektrane.

Naime, izgradnja nuklearne elektrane nije ni lak, ni jednostavan, a ni jeftin proces. No, 3D printeri mogli bi pomoći da se brže testiraju neki novi dijelovi za nuklearne reaktore ili pak isprintaju stari.

Tako će Terranijev tim napraviti 3D isprintanu nuklearnu jezgru od silicijevog karbida, materijala koji je izuzetno otporan na temperaturu i ima visoko talište. Njihova će jezgra biti relativno mala - visoka tek oko pola metra i nalazit će se u reaktoru koji neće biti veći od bačve piva i moći će proizvoditi dovoljno električne energije za više od 1000 kućanstava.

Hoće li ovo biti prekretnica u izgradnji nuklearnih elektrana? Vjerojatno ne, ali bi moglo pojeftiniti i ubrzati njihovu izgradnju.

Izvor: ORNL

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti