Nvidia Tegra X1 čini vaše Android uređaje zvijerima

Tijekom tiskovne konferencije uoči Consumer Electronics Show 2015 u Las Vegasu, Nvidia je predstavila novi grafički čip koji ne samo da ima dva puta jaču procesorsku snagu od trenutnog Tegra K1 čipa

Dino Musliu Dino Musliu | 07.01.2015. / 07:18

Nvidia Tegra X1 čini vaše Android uređaje zvijerima

Tijekom tiskovne konferencije uoči Consumer Electronics Show 2015 u Las Vegasu, Nvidia je predstavila novi grafički čip koji ne samo da ima dva puta jaču procesorsku snagu od trenutnog Tegra K1 čipa, već se može uspoređivati sa grafičkim karticama na PC-u.

Tegra X1 temeljena je na Maxwell GPU arhitekturi kao i trenutno jedna od najboljih grafičkih kartica GeForce GTX980 za PC. Jezgru X1 karakterizira osam procesorskih jezgri (4x Cortex-A57 i 4x Cortex-A53) te grafički koprosecor s 256 jezgri. 

Tegra X1 sposobna je reproducirati video u 4K rezoluciji sa 60 sličica po sekundi te je to ujedno prvi mobilni čip koji je probio granicu od jednog teraflopa, dakle, u stanju je izvršiti u 10^12 operacija u sekundi.

Da bi demonstrirali jačinu čipa Nvidia je to pokazala koristeći demo prototip koji pokreće Unreal Engine 4. Ovaj demo već se koristio 2012 na PC, te kasnije i na PlayStation 4 konzoli kako bi se pokazala jačina video igra sljedeće generacije. Osim za mobilne uređaje i tablete, Tegra X1 koristit će se i u tzv. Nvidia Drive računalima za automobile, koje je tvrtka također najavila ovim povodom. Izlazak čipa nije precizno određen, no najavljeno je kako će Tegra X1 službeno biti dostupan u prvoj polovici godine.

 

foto: ww.nvidia.com

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti