O zatvorskim kaznama odlučivat će umjetna inteligencija!

Nakon nekoliko godina testiranja, policija u Durhamu počet će koristiti umjetnu inteligenciju kao pomoć prilikom donošenja odluka o zatvorskim kaznama osumnjičenicima

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 10.05.2017. / 10:43

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nakon velikih tragedija u kojima su zločine počinile osobe s debelim dosjeom i brojnim počinjenim kaznenim djelima, često se pitamo gdje je sustav zakazao i tko je kriv zato što opasne osobe nisu zadržane u zatvoru. Kako bi što točnije mogli donijeti odluke o pritvaranju ili puštanju osumnjičenika za kaznena djela, policija iz engleskog grada Durhama uskoro će dobiti zanimljivu pomoć – umjetnu inteligenciju. Testiranje ovog sustava nazvanog Hart (Harm Assessment Risk Tool) počelo je 2013. godine, a sustav je koristio podatke iz policijske baze podataka od 2008. do 2012. na temelju kojih je procjenjivao kakav je rizik puštanja zatvorenika na slobodu.

Na temelju dosadašnjih dosjea, kao i nekih drugih podataka poput spola i mjesta gdje žive, Hart je procjenjivao koliki je rizik da osumnjičena osoba počini kazneno djelo – nizak, srednji ili visoki rizik, a tijekom testnog perioda ovaj algoritam nije utjecao na donošenje policijskih odluka. Te procjene koje je donosio Hart praćene su tijekom sljedeće dvije godine te se pokazalo da je sustav bio u pravu u 98 posto situacija u kojima je procijenio da postoji mali rizik da osoba počini kazneno djelo, dok je pri procjeni osoba za koje postoji visoki rizik bio u pravu u 88 posto slučajeva.

Nakon testnog perioda, policija u Durhamu ovaj će sustav uskoro početi primjenjivati u stvarnom vremenu te će policajcima umjetna inteligencija pomagati prilikom donošenja odluke o pritvoru – sustav će se primjenjivati kao pomoć u donošenju odluke o zadržavanju osumnjičenog u pritvoru nekoliko sati duže u odnosu na procjene policije, zatim prilikom odlučivanju o puštanju osumnjičenika uz plaćanje jamčevine prije podizanja optužnice protiv njega, odnosno hoće li ostati u zatvoru nakon podizanja optužnice. Jedan od problema, koji bi s vremenom trebao biti riješen, jest što će računala imati pristup samo bazama podataka policije iz Durhama, a ne nacionalnoj bazi podataka tako da bi ovaj sustav nekog teškog kriminalca koji nije evidentiran u Durhamu mogao prikazati kao osobu koja ne predstavlja veliku prijetnju.

Ovo je tek prvi korak korištenja umjetne inteligencije prilikom procjene rizičnosti osumnjičenih za kriminal te Helen Ryan s pravnog fakulteta u Winchesteru vjeruje kako, ako računalima damo sve dostupne podatke, imaju potencijal donijeti ispravnije odluke u odnosu na ljude.

Izvor: BBC

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti