Obamina šala postaje stvarnost: Američka vojska gradi 'Iron Mana'

Prošle godine Obama se našalio kako američka vojska gradi Iron Mana, no posljednje informacije govore kako Amerikanci zaista rade na razvoju oklopa koji ima neke tehnologije poput onih iz filmova o ovom akcijskom junaku

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 13.10.2015. / 09:28

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Tijekom jedne konferencije za novinare prošle godine Barack Obama našalio se kako najbolji američki znanstvenici rade na razvoju Iron Mana – iako je to rekao u šaljivom tonu, američka vojska zaista radi na projektu koji dijelom podsjeća na tehnologije korištene u filmovima ovog akcijskog junaka. Naravno, ne treba očekivati lude tehnologije kakve je Tony Stark koristio u filmovima, no poseban oklop na kojem Amerikanci rade omogućit će vojnicima da budu jači, nose puno više tereta, bit će otporniji na metke i puno učinkovitiji na bojnom polju. Ministarstvo obrane odlučilo se na razvoj ovakvog oklopa nakon pogibije jednog američkog vojnika koji je prvi ušao u sobu zgrade u Afganistanu u kojoj su tražili teroriste.

U budućnosti bi takvi vojnici trebali nositi tzv. Talos (Tactical Light Operator Suit) odijela, odnosno oklope s kojima će biti puno sigurniji i zaštićeniji u sličnim situacijama. Ovaj Talos egzoskeleton vojnici će pričvrstiti za noge, leđa i bedra, a trebao bi biti neprobojan za metke, pomoći će im u podizanju još težih objekata, osigurat će im opskrbu kisikom te će imati sustave zagrijavanja i hlađenja. Također, posebna vrsta oklopa bit će u tekućem stanju, a kada to bude potrebno u opasnim situacijama i tijekom borbe taj će oklop očvrsnuti i pružiti još bolju zaštitu. Iako većina ovih tehnologija koje će se koristiti već postoji, inženjeri koji rade na Talosu zaduženi su povezati i ugraditi sve te napredne tehnologije u jedinstveni proizvod s kojim će se moći jednostavno upravljati i koji će osobi koja nosi ovo zaštitno odijelo omogućiti preživljavanje u uvjetima u kojima je najranjivija.

Vojnici na bojištima koji sigurno s nestrpljenjem iščekuju ovu tehnologiju morat će se strpjeti još najmanje dvije godine jer se njegovo predstavljanje očekuje tijekom 2017. godine te je pitanje hoće li 'Iron Man' biti odmah spreman za akciju ili će trebati proći još neko vrijeme za dodatna testiranja. Prema Business Insideru, ovaj projekt započet je s Darpom prije dvije godine i nije poznato kolika će iznositi cijena jednog ovakvog oklopa, no neke glasine govore o cifri od oko 80 milijuna dolara.  

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti