'Očekujte nas': Anonymousi krenuli u borbu protiv terorista!

Anonymosi su najavili 'operaciju Charlie Hebdo' te će se s teroristima boriti u cyber svijetu, odnosno rušenjem internetskih stranica i profila na društvenim mrežama putem kojih se širi teroristička propaganda

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 11.01.2015. / 08:44

'Očekujte nas': Anonymousi krenuli u borbu protiv terorista!

'Očekujte masivnu reakciju s naše strane jer upravo je sloboda ono za što smo se uvijek borili', objavili su Anonymousi povodom lansiranja 'operacije Charlie Hebdo' čiji je cilj borba protiv terorista i islamskih ekstremista. Operacija je najavljena odmah nakon stravičnih terorističkih napada koji su potresli Francusku, ali i cijeli svijet, a na novootvorenom profilu na Twitteru Anonymousi su se pohvalili i prvom žrtvom, tj. prvom srušenom stranicom.

Tako su jučer napali i srušili francusku džihadističku stranicu Ansar-alhaqq.net (putem koje se širi propaganda i navodno regrutiraju novi teroristi) – na Mashableu kažu kako je stranica srušena klasičnom DDoS metodom (šalje se preveliki broj zahtjeva koje stranica ne može izdržati), ali je već je sinoć ponovno bila dostupna. Iako ovakvi napadi često nisu previše sofisticirani te se na mreži relativno jednostavno mogu nabaviti alati za njihovo pokretanje, DDoS napadi mogu biti i iznimno učinkoviti te su u prošlosti upravo zbog ovakvih hakerskih napada kompanije poput MasterCarda i PayPala imale velikih problema te su njihove stranice dugo vremena bile nedostupne. Kao što je poznato, Anonymousi su tijekom proših godina znali pokretati slične napade u ime obrane slobode govora, zaštite privatnosti na internetu i ljudskih prava (naročito su se angažirali prilikom pokušaja izglasavanja zakona poput ACTA-e, CISPA-e i sličnih), a neki hakeri povezani s Anonymousima prošle su godine najavili borbu s militantima IS-a na internetu.

Anonymosi su na profilu na Twitteru operacije Charlie Hebdo (@OpCharlieHebdo) pozvali sve internetske korisnike da im pomognu, odnosno potraže i prijave džihadističke profile na Twitteru kako bi se oni mogli obračunati s njima. Osim napada na profile na društvenim mrežama, hakeri će nastaviti s napadima na internetske stranice povezane s al-Qaedom i IS-om putem kojih se širi teroristička propaganda i regrutiraju novi članovi terorističkih ćelija. 

Foto: YouTube

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti