Očuvajmo hrvatsku prirodu! Prijavite strane invazivne vrste putem mobilne aplikacije

Želite li pomoći u očuvanju hrvatske prirode, pomoću aplikacije možete jednostavno prijaviti stranu vrstu koju ste uočili u prirodi.

Hina | 13.11.2020. / 16:22

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja izradilo je mobilnu aplikaciju "Invazivne vrste u Hrvatskoj", putem koje građani mogu slati dojave o nalazima stranih i invazivnih vrsta koje uoče u prirodi, priopćilo je u petak ministarstvo.

Mobilna aplikacija "Invazivne vrste u Hrvatskoj" izrađena je u okviru projekta Uspostava nacionalnog sustava za praćenje invazivnih stranih vrsta sufinanciranog od Europske unije iz Kohezijskog fonda. Ukupna vrijednost projekta je 15,2 milijuna kuna, od kojih je 12,9 milijuna bespovratnih sredstava, kažu u ministarstvu.

Invazivne strane vrste su, uz gubitak staništa, direktno iskorištavanje divljih vrsta, klimatske promjene i zagađenje, jedna od najvažnijih izravnih prijetnji bioraznolikosti. U Hrvatskoj je već zabilježeno više od 600 stranih biljaka i oko 300 stranih životinja, a uočene su i strane vrste gljiva i drugih organizama. Procjenjuje se da je 10 do 15 posto njih invazivno, kaže se u priopćenju.

Pozivaju se građani ako u prirodi uoče strane vrste poput, primjerice, biljke pajasen ili divovskog svinjskog korova, životinje malog indijskog mungosa, ribu sunčanicu, crvenouhu kornjaču, signalnog raka ili barsku nutriju, da to dojave putem mobilne aplikacije.

Podaci o rasprostranjenosti invazivnih stranih vrsta su važni za upravljanje, odnosno smanjenje njihova negativnog utjecaja na bioraznolikost i povezane usluge ekosustava. Dojavom nalaza stranih vrsta doprinijet će se njihovom ranom otkrivanju i očuvanju hrvatske prirode, poručuju iz ministarstva.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti