Od iduće godine BMW stiže s integriranom Alexom

Jedan od najprestižnijih proizvođača automobila najavio je tehnološku novost za iduću godinu

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 28.09.2017. / 07:24

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Glasovni asistenti postali su, polako ali sigurno, standard u tehnologiji, pritom priča odavno nije rezervirana samo za pametne telefone, iako glasovne asistente mnogi i dalje najčešće percipiraju upravo kroz korištenje smartphonea. Upravljanje glasom danas imamo gotovo u svakom segmentu naših života, od računala, pametnih stvari u našem domu, pa i samih domova. Iznimka, naravno, nije niti automobilska industrija čiji je razvoj posljednjih godina usko vezan uz IT sektor. Iznimka nije ni upravljanje glasom.

Jedan od najkvalitetnijih glasovnih asistenata, po ocjeni mnogih, stiže iz Amazona i zove se – Alexa. Amazon je s ovim glasovnim asistentom napravio odličan posao, što je očigledno prepoznao i jedan od najpoznatijih svjetskih proizvođača automobila – njemački BMW. Objavljeno je kako su ove dvije kompanije potpisale ugovor koji jamči da će BMW u idućoj godini isporučivati svoje automobile s integriranim glasovnim asistentom Alexa.

To je kompletna, detaljna platforma koja će omogućiti glasovne komande u vašem automobilu, naglasili su u BMW-u.

Precizirano je kako će se sva BMW-ova vozila proizvedena iduće godine isporučivati s glasovnim asistentom Alexa kao dijelom serijske opreme, kao i da će Mini modeli proizvedeni sredinom ove godine ili kasnije biti dostupni s Alexom na tržištima Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije i Njemačke.

Inače, ovo nije prvi put da se Alexa pojavljuje u automobilskoj industriji, jer su BMW i Amazon već surađivali, no s nešto skromnijim mogućnostima unutar paketa Alexa Skill, koji je vlasnicima automobila omogućavao da glasom provjere stanje automobila ili razinu goriva.

Također, Ford je na ovogodišnjem sajmu CES predstavio svoju liniju vozila s integriranim glasovnim asistentom Alexa, koji vlasnicima omogućuje, između ostaloga, da glasom otključaju ili pokrenu svoj automobil. No, nova suradnja BMW-a i Amazona donosi ipak dimenziju više kada su u pitanju glasovni asistenti u automobilima.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti