Od podcasta do hit-serije: Zašto su nam serije o stvarnim zločinima tako privlačne?

Podcast o liječniku koji je uništio živote svojim pacijentima zaintrigirao je producenta Patricka Mcmanusa i potaknuo ga da zastrašujuću istinitu priču ispriča iz drugog kuta. Kako je bilo tumačiti ljude "na drugoj strani", ispričao nam je glumac Christian Slater.

Martina Čizmić | 15.01.2023. / 08:08

Christian Slater u seriji Dr. Death - 1 (Foto: FOX)

Popularnost podcasta (svojevrsnih serija u audioobliku ili videoobliku koje je moguće pratiti na internetu, a koje se bave različitim tematikama) posljednjih je godina eksplodirala. I dok se neki podcasti bave svakodnevnim temama, drugi istražuju tamnu stranu ljudskog karaktera. 

Upravo je jedan takav podcast pod imenom Dr. Death odnosno Dr. Smrt izazvao veliku pozornost i privukao tisuće slušatelja, a u središtu njegove pozornosti bili su stvarni slučajevi i jednako stvarni poremećeni ljudi. 

Činjenica da su priče istinite privukla je pozornost i američkog pisca i producenta Patricka Macmanusa. On je bio uvjeren da bi se od podcasta mogla napraviti napeta i veoma zanimljiva serija. I tako se rodio Dr. Smrt, serija koja je okupila izvrsnu glumačku ekipu i prikovala gledatelje pred televizorima. U glavnoj ulozi dr. Smrti, odnosno Christophera Duntscha, našao se Joshua Jackson, dok su uloge liječnika koji su ga razotkrili preuzeli iskusni glumci - Christian Slater kao Randall Kirby i Alec Baldwin kao Robert Henderson.

Uoči emitiranja serije Dr. Smrt u Hrvatskoj, koje počinje 16. siječnja na Foxu, imali smo priliku porazgovarati s Christianom Slaterom i saznati što ga je privuklo ovoj seriji, ali i je li upoznao pravog dr. Kirbyja.

Kada ste prvi put čuli za priču dr. Christophera Duntscha? Što vas je potaknulo na to da preuzmete ovaj projekt?

CHRISTIAN SLATER: Prijatelj mi je rekao za podcast. Slušao sam to i otkrio da je priča užasna - činjenica da se ovaj tip uspio izvući s onim s čime se izvlači bila je zastrašujuća i strašna. A ono što je učinio svojem prijatelju bilo je jednostavno užasno. Također sam osjećao da bi priča bila sjajna u vizualnim umjetnostima, u ovom mediju. Mislio sam da se stvarno naginje takvim stvarima. Imate negativca, imate i heroje – dr. Kirby i dr. Henderson dva su liječnika koja su bila spremna suprotstaviti se sustavu i staviti svoje karijere na kocku kako bi učinila pravu stvar. To je bilo nešto zbog čega sam se osjećao vrlo strastveno.

Christian Slater u seriji Dr. Death - 2 (Foto: FOX)

Koliko ste bili upoznati sa svijetom medicine u kojem se priča odvija? Jeste li dodatno istraživali?

CHRISTIAN SLATER: Srećom, nisam toliko upoznat s medicinskim svijetom. A i ne želim biti, jer bi to značilo da nešto nije u redu. Ali imam šogora koji je vaskularni kirurg, tako da je to bilo od izuzetne pomoći u tom pogledu. Dr. Kirby je vaskularni kirurg, a činjenica da sam imao člana obitelji kod kojeg sam mogao otići i s njim se pripremati za operaciju, staviti osobnu zaštitnu opremu i biti dio nekih operacija kao promatrač... Bilo je nevjerojatno korisno.

Bilo je vrlo zanimljivo vidjeti kako se vješt liječnik može ponašati. Netko tko stvarno ima kontrolu, vrlo je kompetentan i siguran u ono što radi – bilo je nevjerojatno impresivno. Mislim, ti su dečki, do određene mjere, automehaničari. Oni odu i poprave sve što je pokvareno - izuzetno su vješti u rješavanju problema. Netko poput Christophera Duntscha nikada nije trebao biti ni blizu operacijske dvorane.

Jeste li uspjeli upoznati pravog dr. Kirbyja?

CHRISTIAN SLATER: Nedavno sam se susreo s dr. Kirbyjem. Planirao sam se sastati s njim prije nego što počnemo snimanje, ali nažalost, pojavio se COVID i nisam mogao otići u Dallas [da ga upoznam]. Ali sreo sam ga na njujorškoj premijeri... On je pravi heroj.

Kako on utječe na priču o Duntschu?

CHRISTIAN SLATER: Kirby je bio pravi svjedok nesposobnosti Christophera Duntscha. Dr. Kirby je smatrao da nikada nije trebao napustiti laboratorij; njegova razina vještine bila je toliko niska da nikada nije trebao operirati ništa više od miševa... A [Kirby] strastven je tip. Opet voljan učiniti sve što može kako bi osigurao da Christopher Duntsch nikada više ne dobije priliku učiniti bilo kakvu štetu bilo kome drugome. Dakle, to je tip lika kakvog sam glumio s oduševljenjem. To je, u određenoj mjeri, neočekivani lik kojeg sam dobio priliku tumačiti, a mislim da je uvijek zabavno raditi neočekivano.

Zašto neočekivano? Potpuno ste uvjerljivi kao dr. Kirby.

CHRISTIAN SLATER: Pa, znaš, nadam se. On je definitivno tip kojem se divim. Ali obično, kada pogledate uloge koje sam radio u prošlosti, npr. True Romance ili Heathers, ili čak u novije vrijeme s Mr. Robot ili Dirty John: Priča o Betty Broderick… Znate, to su bili likovi koji su bili malo opasniji, malo više na tamnijoj strani. U ovoj situaciji obično bih igrao Dr. Smrt. Dakle, ovo je bila situacija u kojoj sam morao igrati drugu stranu tog novčića. I bio sam oduševljen što sam dobio tu priliku.

Recite nam nešto o svojoj suradnji s izvršnim producentom Patrickom Macmanusom.

CHRISTIAN SLATER: Bio je to projekt u kojem sam sudjelovao od samog početka. Sudjelovao sam u cijelom procesu - i oduševljen sam što je otišao Peacocku. Osjećam da su svi tamo sada kao obitelj, što je sjajno... Konkretno, osjetio sam s Kirbyjevim likom da treba postojati određena količina opuštenosti. Da je bilo puno više prilika za zabavu s ovim, a Patrick je bio izvanredan u svojoj spremnosti i otvorenosti da dopusti Alecu Baldwinu i meni da se stvarno igramo s tim i zabavimo, što je bilo sjajno. Dakle, improvizirali smo puno toga... Činjenica da je dosta toga zadržao u seriji mislim da je potvrda njegova karaktera. Mnogi kreatori serija samo žele da sve bude vrlo, vrlo specifično i točno. Patrick je bio, zahvalan sam što mogu reći, puno opušteniji.

Joshua Jackson u seriji Dr. Death - 4 (Foto: FOX)

U seriji glumite s Alecom Baldwinom. Jeste li prije radili s njim?

CHRISTIAN SLATER: Radio sam s Alecom na filmu koji se zove Public (2018), koji je režirao Emilio Estevez. I uvijek sam samo bio njegov veliki obožavatelj; žena i ja zapravo imamo godišnje gledanje 30 Rock. Volimo tu seriju i bio je tako briljantan u njoj, tako da sam već dugo njegov obožavatelj. Dobiti priliku provesti ovoliko vremena s njim na ovome bilo je sjajno. Smatrao sam da je smiješan, kreativan, talentiran – ispunio je sva očekivanja koja sam mogao imati.

A Joshua Jackson, koji glumi Christophera Duntscha? On je stvarno fantastičan u ovome.

CHRISTIAN SLATER: Joshua Jackson je nevjerojatan. I opet, tumači lik koji nije tipičan za njega; on obično glumi simpatične likove... Ja sam zapravo samo u jednoj sceni s njim, u operacijskoj dvorani, tako da nismo puno radili zajedno. Ali mogu vam reći da je unio veliku dozu autentičnosti i realizma u to.

Imate jednu posebnu scenu – u kojoj objašnjavate jednom od Duntschovih pacijentica što joj se dogodilo nakon operacije. To je jedna od najdirljivijih scena koje smo imali prilike vidjeti na televiziji ove godine. Kako je bilo snimati je?

CHRISTIAN SLATER: Bilo je to teško. Kao glumcu, uzbudljivo je dobiti priliku i imati takvu scenu, glumiti takvu scenu. Ali činjenica da se temelji na stvarnosti jednostavno je srcedrapajuća. Činjenica da se to dogodilo tako je užasna... Kirby je tip koji suosjeća, koji je strastven, i to je ono što sam želio pokušati unijeti u taj trenutak.

Nosi li snimanje serije temeljene na istinitoj priči, osobito tako tragične kao što je ova, dodatni pritisak?

CHRISTIAN SLATER: Gotovo je nevjerojatno da to možemo činiti jedni drugima kao ljudska bića. Ali što se tiče razmišljanja o tim aspektima dok radim, uglavnom ću se pojaviti i samo se koncentrirati na ono što moram učiniti tog određenog dana. To je za mene tehnika koju moram koristiti. U protivnom bih vjerojatno podlegao emocijama.

Christian Slater i Alec Baldwin u seriji Dr. Death - 3 (Foto: FOX)

Što je bio najveći izazov tijekom snimanja Dr. Death (Dr. Smrt)?

CHRISTIAN SLATER: Mislim da je izazov vjerojatno više bio za Patricka Macmanusa. Kad imate prekrasan podcast kao što imate, teško je pronaći drugi pogled na njega. I mislim da je napravio fenomenalan i fantastičan posao. Jer istovremeno želite odati počast žrtvama, hrabrosti i odvažnosti koje su dr. Kirby i dr. Henderson unijeli iz stvarnog života. To je nešto na što mislim da smo i Alec i ja bili usredotočeni.

Je li postojalo nešto što ste smatrali posebno važnim prikazati u ovoj priči?

CHRISTIAN SLATER: Bilo je vrlo važno da imamo dvije različite paralelne priče koje se događaju. Koliko god je ovo vrlo mračna priča o posebno psihopatskom liječniku, nismo htjeli prestrašiti ljude liječničkom strukom – htjeli smo također pokazati da postoje liječnici heroji koji će, naravno, učiniti pravu stvar. U životu nemam puno iskustva s liječnicima, ali mogu vam reći da je moj šogor stručnjak. Sigurno sam upoznao još neke liječnike – spinalne kirurge koji su stručnjaci i fenomenalni ljudi. Bilo je važno paralelno ispričati te obje priče.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti