Od svibnja 2019. niže cijene međunarodnih poziva, ali i lakše do interneta

Internet više nije luksuz, već pravo čovjeka, istaknula je potpredsjednica Odbora za industriju, istraživanje i energetiku Dita Charanzová (ALDE).

Martina Čizmić | 15.11.2018. / 10:24

Međunarodni poziv (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Zastupnici Europskog parlamenta u srijedu su velikom većinom podržali Uredbu kojom će se sniziti cijene međunarodnih poziva unutar Europske unije, povećati ulaganja u razvoj mreža visokih kapaciteta i osigurati veća zaštita potrošača.

Cijene međunarodnih poziva bit će jeftinije od 15. svibnja 2019. Pozivi s fiksnih i mobilnih telefona unutar Europske unije ograničit će se na 19 centi, a cijena jednog SMS-a na 6 centi.

To je jako dobra vijest i za potrošače u Hrvatskoj gdje cijena ovisno o operateru i tarifi zna prelaziti pet kuna, navela je u priopćenju hrvatska eurozastupnica Biljana Borzan (S&D).

Novim paketom mjera potaknut će se ulaganje u razvoj 5G povezivosti u svim većim europskim gradovima do 2020. godine.

Povezivost je oduvijek bila preduvjet za napredak. Novi zakonodavni okvir osnažuje i postavlja povezivost kao kamen temeljac razvoju novih tehnologija, istaknula je izvjestiteljica Pilar del Castillo Vera (EPP) iz Odbora za industriju, istraživanje i energetiku u raspravi o Paketu o telekomunikacijama na plenarnoj sjednici u Europskom parlamentu.

Zastupnici Europskog parlamenta su se u raspravi složili da je pristup suvremenim internetskim i digitalnim uslugama potrebno osigurati i u ruralnim područjima, a ne samo u urbanim sredinama.

Internet više nije luksuz, već pravo čovjeka, istaknula je potpredsjednica Odbora za industriju, istraživanje i energetiku Dita Charanzová (ALDE).

Brže, kvalitetnije i fleksibilnije usluge uz maksimalnu zaštitu potrošača, njihovih podataka i privatnosti moraju biti u središtu djelovanja ovog područja. Telekomi su unutar državnih granica bili moćan oligopol što je u pojedinim članicama usporavalo razvoj usluga i potrošače stavljalo u nezavidan položaj, rekla je hrvatska eurozastupnica Ruža Tomašić (ECR).

Izmjenama će se osigurati i veća zaštita prava potrošača. Bit će jednostavnije promijeniti operatera, a korisnici će imati pravo na traženje odštete ako im operater pokuša otežati odlazak.

Države članice će trebati osigurati jednaki pristup te izbor elektroničkih komunikacijskih usluga osobama s invaliditetom, a uspostavit će se i obrnuti sustav za uzbunu 112. Njime će se građane obavještavati SMS porukom o neposrednim prirodnim katastrofama, nadolazećim požarima, poplavama, kao i terorističkim napadima i slično.

Nakon što odluku potvrdi Vijeće EU-a, zemlje članice Europske unije imat će dvije godine da paket mjera implementiraju u nacionalna zakonodavstva.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti