Četiri iznimne mlade žene, vrhunske znanstvenice, dobitnice su ovogodišnjih stipendija Nacionalnog programa stipendiranja L'Oreal-UNESCO„ Za žene u znanosti“. Njihova imena su Natalia Ivanjko (Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu), Katarina Mužina (Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu), Ana Novačić (Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu) i Marsela Polić (Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu), a ono čime se bave u svojim istraživanjima zaista bi moglo promijeniti svijet. 

Za svoju znanstvenu izvrsnost već su dobile brojne nagrade i priznanja, a ove stipendije u iznosu od 5.000 eura zasigurno će im pomoći da nastave sa svojim radom. 

Iako je odabrano četvero ovogodišnjih stipendistica, posao za Izborno povjerenstvo predvođeno akademikom Zvonkom Kusićem i članovima hrvatske akademske zajednice: akademkinjom Vidom Demarin, akademikom Krešimirom Nemecom, akademikom Vladimirom Paarom, prof. dr. sc. Helenom Jasnom Mencer, prof. dr. sc. Đurđicom Ugarković, prof. dr. sc. Ivanom Vickovićem, dr. sc. Katicom Biljaković, prof. dr. sc. Maricom Ivanković, prof. dr. sc. Leandrom Vranješ Markić i izvr. prof. dr. sc. Zrinkom Ljubešić (koja je i sama bila dobitnica ove prestižene stipendije) nije bio nimalo lagan.

Program predstavlja vrijedno priznanje mladim hrvatskim znanstvenicama za njihova dosadašnja postignuća, kao i poticaj procvatu znanosti u našoj zemlji. Veliki ugled koji ovaj Program uživa i u međunarodnoj akademskoj zajednici, predstavlja priliku da se naše znanstvenice i njihovi uspjesi promoviraju na svjetskoj razini te da popularizacija znanosti u hrvatskome društvu bude temelj otkrićima, postignućima i znanstvenom radu koji će unaprijediti sva područja ljudskog djelovanja, istaknuo je akademik Zvonko Kusić, predsjednik Izbornog povjerenstva Programa. Akademik je naglasio kako je Povjerenstvo imalo težak zadatak odabira samo četiri najbolje stipendistice od čak 74 pristigle prijave.

Ova stipendija predstavlja veliko priznanje njihovom znanstvenom radu, ali i njima kao mladim ženama koje su uspjele uspostaviti ravnotežu u ovim izazovnim vremenima, gdje je uloga žene iznimno kompleksna. Stipendija koju ove mlade dame danas primaju rezultat je njihova dugotrajnog truda, odricanja, upornosti i entuzijazma, poručila je Irena Šarić Dombaj, direktorica korporativnih komunikacija L’Oréal Adria Balkan.

Podsjetimo, Nacionalni program stipendiranja „Za žene u znanosti“ provodi se već 16. godinu zaredom u organizaciji L'Oréala Adria i Hrvatskog povjerenstva za UNESCO pri Ministarstvu kulture i medija, a dosad su nagrađene ukupno 62 hrvatske znanstvenice u završnoj fazi izrade doktorske disertacije. Program predstavlja veliki doprinos hrvatskoj akademskoj zajednici te pridonosi poboljšanju položaju žena u znanstvenim zanimanja.

Ova stipendija za mene predstavlja veliku afirmaciju za moj rad i trud, ali me i potiče da budem još bolja u svojim istraživanjima, poručila je ovogodišnja stipendistica Natalia Ivanjko, magistra inženjerka molekularne biotehnologije s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju