Odluka je na Obami: CIA planira cyber napade na Rusiju

Iz Bijele kuće od CIA-e su zatražili da im predloži planove za potencijalne tajne cyber operacije koje bi trebale našteti i osramotiti Rusiju.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 16.10.2016. / 09:22

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Amerikanci su javno optužili Rusiju za miješanje u skorašnje predsjedničke izbore i hakiranje Demokratske stranke, objavu njihovih mailova, privatnih podataka i informacija o donacijama. Nakon ovih cyber napada u Bijeloj kući počeli su razmišljati o osveti protiv Rusije i Putina te su, prema 'izvorima direktno upoznatim sa situacijom', od CIA-e zatražili da im predloži planove za potencijalne tajne cyber operacije koje bi trebali našteti i osramotiti Rusiju.

Nije poznato o kakvom se obliku cyber napada radi, no CIA je navodno već počela s pripremama za ovu operaciju i odabirom potencijalnih meta za napade. Amerikanci prijete i s dokumentima u čijem su posjedu koji bi mogli otkriti prljave taktike s kojima se služi Vladimir Putin te se navodno radi o dokumentima koji povezuju ruske oligarhe i njihovo izvlačenje novca iz Rusije putem offshore kompanije. Također, Joe Biden u jednom je intervjuu rekao kako objava tih dokumenata ovisi o okolnostima te žele odabrati pravi trenutak kada će imati najveći učinak. Hoće li Amerikanci zaista krenuti u cyber napad na Rusiju, odlučit će Barack Obama te na NBC-u kažu kako su mišljenja u Bijeloj kući trenutno podijeljena, a ovo, naravno, ne bi bio prvi put da vrh SAD-a razmišlja o napadima na Rusiju.

Jedan bivši dužnosnik CIA-e rekao je za NBC kako je Bijela kuća više puta od obavještajne agencije tražila opcije za tajne akcije protiv Rusije, uključujući i cyber napade, no do sada su uvijek odustali od tih ideja. On kaže kako bi, u slučaju takvih napada, mogli iskoristiti različite taktike i opcije koje bi naštetile Rusiji i samo je pitanje političke odluke hoće li doći do takvih cyber sukoba. Naravno, Amerikanci su oprezni jer su svjesni kako bi, ako zaista dođe do otvorenih (ili tajnih) hakerskih ratova, Rusi mogli SAD-u uzvratiti istom mjerom i npr. napasti njihovu mrežnu infrastrukturu. Kao alternativni oblik odgovora na ruske provokacije, u Bijeloj kući razmišljaju o 'tradicionalnim opcijama' poput sankcija.

Trenutni glavni cilj cyber operacija CIA-e uključuje zaštitu izbornog sustava kako bi se onemogućilo miješanje Rusije, odnosno ruskih hakera na rezultate izbora, a na ovaj način žele poslati poruku kako su spremni za obranu od napada, ali i za protunapade.  

Izvor: NBC

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti