Odmah ažurirajte: Korisnici Mozilla Firefoxa izloženi opasnom sigurnosnom propustu

Web preglednici su oduvijek 'omiljena meta' onih koji se žele dokopati vaših privatnih podataka, ovog puta otkriven je ozbiljan propust u Mozilla Firefoxu.

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 07.08.2015. / 17:05

Odmah ažurirajte: Korisnici Mozilla Firefoxa izloženi opasnom sigurnosnom propustu

Web preglednici su oduvijek "omiljena meta" onih koji se žele dokopati vaših privatnih podataka, ovog puta otkriven je ozbiljan propust u Mozilla Firefoxu.

Vijest o tome objavljena je na službenom Mozilla sigurnosnom blogu, gdje se detaljno opisuje o kakvom se točno propustu radi, koje su platforme najugroženije i sugerira se, naravno, promptna nadogradnja ovog popularnog web preglednika. Konkretno, Mozilla Firefox ima "rupe" u svojem integriranom PDF pregledniku i JavaScritpu, a iste omogućuju "hakerima" da se domognu datoteka koje sadrže povjerljive i privatne podatke, koje iskorištavanjem propusta mogu postaviti na - poslužitelj koji se nalazi u Ukrajini. Ne treba posebno napominjati kako se vaše korisničko ime (ili imena) i pripadajuće zaporke sigurno neće koristiti u plemenite svrhe...

Korisnici koji rade na Appleovim Mac računalima nisu ugroženi, "bug" je otkriven na Windows i Linux operativnim sustavima, a kompromitirane mogu biti datoteke koje inače koriste, uvjetno rečeno, napredniji korisnici. Tako se primjerice na Windowsima kroz propust u Firefoxu "skeniraju", između ostalih, FTP konfiguracijske datoteke i druge datoteke koje sadrže pristupne podatke za razne račune i servise. Što se tiče Linuxa, otprilike je ista stvar, "cilj" su također konfiguracijske datoteke i direktorije s korisničkim podacima. Iz Mozille napominju kako svi korisnici mogu izbjeći probleme ako nadograde svoj Firefox na verziju 39.0.3, dok korisnici Enterprise verzije moraju preuzeti inačicu 38.1.1. 

Foto via Flickr

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti