Američka biotehnološka tvrtka Dalan Animal Health osmislila je cjepivo za medonosne pčele koje će američkim pčelarima omogućiti zaštitu pčelinjih košnica od bolesti koja je uništila brojne kolonije.

RIječ je o zaraznoj bolesti američke gnjiloće (American Foulbrood ili AFB) koju uzrokuje bakterija Paenibacillus larvae, koja stvara spore, a cjepivo koje je osmislila spomenuta američka tvrtka oralnog je tipa i uključeno je u hranu za pčele radilice, koja ga pak prenose u matičnu mliječ kojom se hrani matica.

Roj pčela Neočekivano otkriće znanstvenika: Rojevi pčela mogu stvoriti impresivan električni naboj, veći i od olujnog oblaka

Specijaliziran parazit

Spomenuta bakterija ima samo jednog poznatog domaćina, a to su ličinke medonosne pčele i jednom kad taj parazit zarazi pčelinju košnicu, vrlo ga je teško iskorijeniti. Zapravo jedini način za učinkovito rješenje problema nakon toga posve je drastičan i u biti znači da se mora spaliti sve - od košnice, preko alata sve do posljednje pčele. Spore koje ne izgore, primjerice, mogu ostati zarazne 70 i više godina. Bolest je toliko brza i učinkovita da pčelinju košnicu može nadvladati u svega tri tjedna, tako da pčelari imaju vrlo malo vremena za reagiranje.

Dalan je u 2022. godini sponzorirao kontrolirano ispitivanje sigurnosti i učinkovitosti cjepiva uz kontrolu placebom te je to istraživanje dalo odlične rezultate. Ne samo da je lijek tijekom testiranja zaštitio radilice i maticu od smrti od AFB-a nego je također dao imunitet sljedećoj generaciji. Istraživanje vezano za to objavljeno je u časopisu Environmental Health Perspectives.

Grinja varroa destructor u košnici, ilustracija Australske pčele u "lockdownu" zbog smrtonosne prijetnje

Cjepivo će dobiti dvogodišnju licencu u SAD-u

Dalan bi trebao dobiti dvogodišnju licencu za cjepivo od američkog ministarstva poljoprivrede, ali postoji i dobra šansa da će licenca biti produžena za javnu upotrebu nakon tog roka. U naredne dvije godine Dalan će američkim pčelarima dijeliti ograničenu količinu cjepiva. Ako sve prođe prema planu, postoji mogućnost i da se pčelarima omogući izravan pristup cjepivu.

Ovo je značajan korak naprijed za pčelare jer se oslanjamo na liječenje antibioticima koji imaju ograničenu učinkovitost i zahtijevaju puno vremena i energije za primjenu na našim košnicama. Ako možemo spriječiti infekciju u našim košnicama, možemo izbjeći skupe tretmane i usmjeriti svoju energiju na druge važne elemente za održavanje zdravlja naših pčela, rekao je Trevor Tauzer, pčelar i član odbora Kalifornijskog državnog udruženja pčelara.

Pčela Znate li da postoje i "samotne" pčele? Njihova važnost za prirodu je neprocjenjiva, a domaći stručnjaci objašnjavaju i zašto

Globalni problem

Globalni pad populacije medonosnih pčela ozbiljan je problem u svijetu. Samo u SAD-u intenzivna poljoprivreda, štetni pesticidi i klimatske promjene, među ostalim čimbenicima, doveli su do drastičnog pada populacije pčela za 90 posto od 1962. godine, što je uzrokovalo, više-manje, globalnu krizu oprašivača. Taj nevjerojatni gubitak ne samo da stavlja prirodne ekosustave u ranjiv položaj već također ugrožava trećinu globalne opskrbe hranom i osnovnu ljudsku prehranu.

Nedavna studija Sveučilišta Harvard, objavljena u prosincu 2022. godine, otkrila je da neadekvatno oprašivanje smanjuje globalni prinos voća, povrća i orašastih plodova za tri do pet posto. Kao rezultat toga mnogi će ljudi imati problema s pristupom opcijama zdrave hrane, što će dovesti do procijenjenih 427.000 smrtnih slučajeva više od lošeg zdravlja, sugerira ta studija.

Studija pokazuje da premalo pomoći oprašivačima ne šteti samo prirodi, već i ljudskom zdravlju, kaže znanstvenik Matthew Smith s Harvarda.

Cjepivo koje štiti pčele tako bi indirektno moglo zaštititi i ljude.

Pametne Beewise košnice Budućnost očuvanja pčela na Zemlji leži u košnicama iduće generacije

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju