Odobreno prvo cjepivo za pčele u jeku ogromne globalne krize oprašivača izazvane razornom bolesti

Cjepivo koje štiti pčele od razorne zarazne bolesti, koja uništava košnice u roku od tri tjedna, moglo bi zapravo indirektno zaštititi i ljude.

Branimir Vorša | 10.01.2023. / 10:44

Pčele, ilustracija (Foto: Getty Images)

Američka biotehnološka tvrtka Dalan Animal Health osmislila je cjepivo za medonosne pčele koje će američkim pčelarima omogućiti zaštitu pčelinjih košnica od bolesti koja je uništila brojne kolonije.

RIječ je o zaraznoj bolesti američke gnjiloće (American Foulbrood ili AFB) koju uzrokuje bakterija Paenibacillus larvae, koja stvara spore, a cjepivo koje je osmislila spomenuta američka tvrtka oralnog je tipa i uključeno je u hranu za pčele radilice, koja ga pak prenose u matičnu mliječ kojom se hrani matica.

Roj pčela Neočekivano otkriće znanstvenika: Rojevi pčela mogu stvoriti impresivan električni naboj, veći i od olujnog oblaka

Specijaliziran parazit

Spomenuta bakterija ima samo jednog poznatog domaćina, a to su ličinke medonosne pčele i jednom kad taj parazit zarazi pčelinju košnicu, vrlo ga je teško iskorijeniti. Zapravo jedini način za učinkovito rješenje problema nakon toga posve je drastičan i u biti znači da se mora spaliti sve - od košnice, preko alata sve do posljednje pčele. Spore koje ne izgore, primjerice, mogu ostati zarazne 70 i više godina. Bolest je toliko brza i učinkovita da pčelinju košnicu može nadvladati u svega tri tjedna, tako da pčelari imaju vrlo malo vremena za reagiranje.

Dalan je u 2022. godini sponzorirao kontrolirano ispitivanje sigurnosti i učinkovitosti cjepiva uz kontrolu placebom te je to istraživanje dalo odlične rezultate. Ne samo da je lijek tijekom testiranja zaštitio radilice i maticu od smrti od AFB-a nego je također dao imunitet sljedećoj generaciji. Istraživanje vezano za to objavljeno je u časopisu Environmental Health Perspectives.

Grinja varroa destructor u košnici, ilustracija Australske pčele u "lockdownu" zbog smrtonosne prijetnje

Cjepivo će dobiti dvogodišnju licencu u SAD-u

Dalan bi trebao dobiti dvogodišnju licencu za cjepivo od američkog ministarstva poljoprivrede, ali postoji i dobra šansa da će licenca biti produžena za javnu upotrebu nakon tog roka. U naredne dvije godine Dalan će američkim pčelarima dijeliti ograničenu količinu cjepiva. Ako sve prođe prema planu, postoji mogućnost i da se pčelarima omogući izravan pristup cjepivu.

Ovo je značajan korak naprijed za pčelare jer se oslanjamo na liječenje antibioticima koji imaju ograničenu učinkovitost i zahtijevaju puno vremena i energije za primjenu na našim košnicama. Ako možemo spriječiti infekciju u našim košnicama, možemo izbjeći skupe tretmane i usmjeriti svoju energiju na druge važne elemente za održavanje zdravlja naših pčela, rekao je Trevor Tauzer, pčelar i član odbora Kalifornijskog državnog udruženja pčelara.

Pčela Znate li da postoje i "samotne" pčele? Njihova važnost za prirodu je neprocjenjiva, a domaći stručnjaci objašnjavaju i zašto

Globalni problem

Globalni pad populacije medonosnih pčela ozbiljan je problem u svijetu. Samo u SAD-u intenzivna poljoprivreda, štetni pesticidi i klimatske promjene, među ostalim čimbenicima, doveli su do drastičnog pada populacije pčela za 90 posto od 1962. godine, što je uzrokovalo, više-manje, globalnu krizu oprašivača. Taj nevjerojatni gubitak ne samo da stavlja prirodne ekosustave u ranjiv položaj već također ugrožava trećinu globalne opskrbe hranom i osnovnu ljudsku prehranu.

Nedavna studija Sveučilišta Harvard, objavljena u prosincu 2022. godine, otkrila je da neadekvatno oprašivanje smanjuje globalni prinos voća, povrća i orašastih plodova za tri do pet posto. Kao rezultat toga mnogi će ljudi imati problema s pristupom opcijama zdrave hrane, što će dovesti do procijenjenih 427.000 smrtnih slučajeva više od lošeg zdravlja, sugerira ta studija.

Studija pokazuje da premalo pomoći oprašivačima ne šteti samo prirodi, već i ljudskom zdravlju, kaže znanstvenik Matthew Smith s Harvarda.

Cjepivo koje štiti pčele tako bi indirektno moglo zaštititi i ljude.

Slika nije dostupna Budućnost očuvanja pčela na Zemlji leži u košnicama iduće generacije

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti