Budućnost očuvanja pčela na Zemlji leži u košnicama iduće generacije

U svijetu se drastično smanjio broj pčela, uglavnom zbog intenzivne poljoprivrede, korištenja pesticida, štetočina i klimatskih promjena.

Hina | 09.08.2021. / 11:26

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Zujanje pčela nadjačalo je brujanje robotske ruke čiju učinkovitost ne može nadmašiti ni jedan pčelar.

Stroj je skenirao jednu za drugom hrpu saća u koje bi se moglo smjestiti do dva milijuna pčela i pratiti njihovo stanje, nadzirati prisutnost pesticida i u realnom vremenu obavijestiti o svim opasnostima koje prijete koloniji.

Košnicu iduće generacije razvio je izraelski startup Beewise koji kaže da je ova vrsta cjelodnevne njege potrebna za minimiziranje rizika propadanja kolonija pčela.

U svijetu se drastično smanjio broj pčela, uglavnom zbog intenzivne poljoprivrede, korištenja pesticida, štetočina i klimatskih promjena.

Kompanije su provodile različite tehnologije kako bi usporile masovno propadanje kolonija, poput postavljanja senzora na tradicionalne drvene košnice ili umjetnog oprašivanja.

Beewiseova košnica, otprilike veličine teretne prikolice, može smjestiti 24 kolonije. Unutrašnjost je opremljena robotičkom rukom koja klizi između saća, računalnog vida i kamera. Otvori označeni bojom na košnici omogućuju ulazak i izlazak pčela.

Sve što bi pčelar učinio, robotski mehanizam može oponašati i raditi to učinkovitije, a da se nikad ne umori, ne ode na godišnji odmor i ne žali se, rekao je izvršni direktor Beewisea Saar Safra.

To uključuje prikupljanje meda, primjenu lijekova te kombiniranje ili odvajanje košnica.

Beewise je već sklopio poslove vrijedne 40 milijuna dolara s privatnim investitorima, a više od 100 njegovih sustava koriste se u Izraelu i Sjedinjenim Državama.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti