Odrastao je u siromaštvu i čisto podove kako bi preživio, a sada ljetuje na Jadranu u svojoj jahti teškoj 220 milijuna dolara

Njegovo ime mnogima nije poznato, no gotovo je sigurno da vi ili vaši poznanici svakodnevno koristite njegov proizvod.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 16.08.2024. / 09:11

Jan Koum (Foto: Afp)

Tijekom ljeta Jadranskim morem, među milijunima turista, na jahtama i što dalje od očiju javnost vrijeme provode i neke poznate osobe. Ovog ljeta naše je more odlučio posjetiti i Jan Koum. Kada čuju njegovo ime, većini ljudi vjerojatno će se pojaviti upitnik iznad glave, no sve će biti jasno kada kažemo da je riječ u suosnivaču WhatsAppa, jedne od najpopularnijih komunikacijskih platformi koju je prije deset godina prodao Facebooku i okrenuo milijarde.

Slika nije dostupna Osnivač WhatsAppa sada je prvi čovjek konkurentske aplikacije Signal

Prema Forbesu, Koum je danas težak više od 16 milijardi dolara, tako da je za njega 220 milijuna, koliko stoji jahta Moonlight s kojom, prema Dubrovačkom vjesniku, plovi Jadranom, i nije neki veliki iznos. Sama jahta, koju su mediji prozvali "elegantnim nautičkim remek-djelom", dugačka je čak 100 metara te se u njenih osam luksuznih kabina može smjestiti do 16 putnika, dok je broj posade dvostruko veću.

Koum je još kao tinejdžer s majkom napustio Ukrajinu, a njihov život u SAD-u nije bio lagan. U mladosti je, kako bi pomogao majci, čistio podove, a bili su i korisnici bonova za hranu koje su dobivale osobe slabijeg imovinskog stanja. Otac, koji se razbolio i umro 1997. godine, nije uspio stići do SAD-a, a tri godine nakon toga, preminula mu je i majka. On se zaposlio u Yahoou, gdje je osim što je usavršio programiranje, upoznao Briana Actona, a to se prijateljstvo pokazalo ključnim za njihove živote.

U Yahoou su radili do 2007., kada su obojica dala otkaz i krenula u avanturu po Južnoj Americi, trošeći svoju teško stečenu ušteđevinu. Dvije godine poslije Kuom se prijavio za posao u Facebooku, no dobio je odbijenicu. Za tim sigurno ne žali jer je, naravno s Actonom, iste godine udario temelje WhatsAppu kojeg su na kraju prodali Facebooku za čak 19 milijardi dolara.

Slika nije dostupna Nova jahta Jeffa Bezosa toliko je velika da će zbog nje rastaviti povijesni most u Rotterdamu

Dio svog bogatstva Koum je podijelio humanitarnim udrugama, uključujući i Koum Family Foundationu, no veliki novac potrošio je i na luksuz. Osim spomenute jahte, on je vlasnik i velike kolekcije Porschea, brenda kojeg smatra simbolom uspjeha. Želja za posjedovanjem takvog automobila bila je ključna u mom nastojanju za učenjem i napornim radom, objasnio je u jednom ranijem intervjuu.

Njegova priča koja je zaista filmska, inspiracija je mnogim poduzetnicima diljem svijeta jer pokazuje kako je, usprkos teškim životnim uvjetima i odrastanju u siromaštvu, uz rad, trud i zalaganje, moguće uspjeti i ostvariti svoje snove.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti