Održana edukacija o kriptoimovini za predstavnike državnih institucija: Ovo je ključan trenutak u svijetu kritpovaluta

Edukacija predstavlja ključan korak u jačanju razumijevanja kriptoimovine unutar državnih institucija, potičući pritom suradnju između sektora kriptovaluta, financijskih institucija i regulatornih tijela.

Martina Čizmić | 14.03.2024. / 08:37

Nikola Škorić (Foto: Electrocoin)

Cijena bitcoina i drugih kriptovaluta, koja u posljednje vrijeme nezaustavljivo raste, ponovno je izazvala povećanu pozornost javnosti. A to, neizbježno, dovodi do ulaska u svijet kriptovaluta i velikog broja ljudi koji ga baš i ne poznaju. 

No, nisu samo građani ti kojima kriptovalute (još uvijek) nisu previše jasan pojam. S istim se problemom sreću i institucije. 

Kako bi to ispravili, Electrocoin (tvrtka za posredovanje u trgovanju kriptovalutama i provođenje kriptovalutnih uplata u Hrvatskoj) organizirala je edukaciju za članove brojnih državnih institucija. 

Edukacija je organizirana kako bi se državnim institucijama omogućilo bolje razumijevanje kako funkcionira kriptoimovina i za što se ona upotrebljava, te kako bi im se približio novi regulatorni okvir koji obuhvaća kriptoimovinu. Istaknuta je i važnost razumijevanja specifičnosti kriptovaluta i blockchain tehnologije u odnosu na tradicionalno tržište kapitala i bankarski sustav, što je okupljene potaknulo da u svojim postupanjima ove specifičnosti uzmu u obzir.

Ovo je ključan trenutak za jačanje suradnje između rastuće industrije kriptovaluta i državnih institucija. Svjedoci smo dva paralelna trenda: s jedne strane kriptovalute su sve popularnija investicija (bitcoin je po prvi puta prekoračio cijenu od 65.000 EUR upravo dok smo držali edukaciju), a s druge strane ove godine na snagu stupa cijeli niz novih propisa koji reguliraju našu industriju. Svima nam je u interesu da institucije koje provode te propise što bolje razumiju materiju, istaknuo je Nikola Škorić, izvršni direktor Electrocoina i voditelj edukacije.

Morana Vukić Perak, voditeljica pravnih poslova u Electrocoinu, dodatno je naglasila važnost upoznatosti s regulatornim i pravnim okvirima koji okružuju kriptoimovinu.

Pružatelji usluga povezanih s kriptoimovinom suočavaju se sa sve značajnijim regulatornim pritiskom. Uspješnom suradnjom s nadležnim državnim tijelima želimo rasvijetliti nejasnoće u razumijevanju i primjeni propisa, stvarajući pritom sigurnije okruženje kako za subjekte nadzora, tako i za nadležna regulatorna tijela, ali i za financijske institucije koje tek zakoračuju u naš sektor, pojasnila je Vukić Perak.

Američka ambasada također je podržala inicijativu, ističući pritom doprinos jačanju međunarodne suradnje u području kriptoimovine. Predstavnik američkog Ministarstva pravosuđa, Nathan Brooks, održao je gostujuće predavanje i sudjelovao u diskusijama i dijalogu s domaćim stručnjacima.

Kako ističu iz Electrocina, edukacija predstavlja ključan korak u jačanju razumijevanja kriptoimovine unutar državnih institucija, potičući pritom suradnju između sektora kriptovaluta, financijskih institucija i regulatornih tijela.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti