Kakva nas budućnost čeka? "Kad se bavimo nepredvidljivim problemima budućnosti, postoje dvije opcije. Jedna je da se pravite da problem ne postoji, a druga..."

Što zapravo znači održiva budućnost i što danas možemo učiniti da bismo je postigli? Futurologinja Daria Krivonos pričala je o tome na konferenciji Future Tense.

Martina Čizmić | 08.06.2022. / 15:39

Galerija

Održivost, ekologija, zelena industrija – jesu li to samo isprazne riječi kojima se razbacujemo i što one uopće znače u praksi malih i srednjih gradova i kompanija? Tema održive budućnosti jedna je od onih o kojima se najviše pričalo na ovogodišnjoj konferenciji Future Tense, koja se održava 8. i 9. lipnja u Laubi u organizaciji Komunikacijskog laboratorija.

Uvod u temu održive budućnosti dao je danski veleposlanik u Republici Hrvatskoj, Njegova Ekselencija Ole Frijs-Madsen. Nakon njega svoje je predavanje održala izvršna direktorica Instituta za studije budućnosti iz Kopenhagena, futurologinja Daria Dasha Krivonos.

Kad se bavimo nepredvidljivim problemima budućnosti, postoje dvije moguće opcije. Jedna je da se pravite da problem ne postoji i pretpostavite da će budućnost izgledati poput prošlosti. Druga je da prihvatite nepredvidljivost kao sastavni dio života i razviti scenarije kako biste mogli donositi informirane odluke. Ne kako biste predvidjeli, nego kako biste naučili koje akcije možete poduzeti da biste se pripremili za budućnost koja je drugačija od sadašnjosti. Koju ćete opciju izabrati?, rekla je Krivonos i dodala:

Napredak nije dan, on je proizvod vizije, predanosti i djelovanja. Promjena dolazi! Vremena se mijenjaju, moramo se mijenjati i mi. A kada zamišljamo budućnost, trebamo se truditi više, kazala je Krivonos.

Nakon predavanja, futurologinji su se na pozornici priključili lideri hrvatske i regionalne poslovne scene koji su na panelu raspravljali o različitim aspektima održivosti.

Generalni menadžer kompanije Nestlé za Hrvatsku, Sloveniju i BiH, Laurentiu-Florin Dimitriu, istaknuo je posvećenost najveće korporacije na svijetu dugoročnim zelenim ciljevima koji su usklađeni s onima Ujedinjenih naroda.

Imamo ambiciozan cilj i želimo ga ostvariti. Naš dugoročan cilj je – zaštititi buduće generacije, a potrošači to cijene. Održivošću mi ne gubimo svoje potrošače, dapače, oni to traže od nas. Održivost nije trošak, održivost je ulaganje u budućnost, rekao je Dimitriu.

Uz njega, na panelu su sudjelovali futurologinja Daria Dasha Krivonos i Milla Bruneau, predstavnica finskog grada Lahtija, koji je prošle godine bio Zelena prijestolnica Europe. Bruneau je podijelila vrijedna iskustva i savjete za sve gradove koji su, poput Lahtija, prosječni kad se radi o resursima i prihodima, ali su uspjeli doći do impresivnih rezultata održivosti.

Da bi se zacrtani ciljevi ostvarili, potrebno je odlučno liderstvo. U cijelom procesu važna je suradnja i komunikacija. Posebno je važno imati građane na svojoj strani, posebno na početku projekta. U suprotnom, ako nemate podršku građana, cijeli projekt je upitan, poručila je Bruneau.

Uslijedio je dinamičan B2B Standing talk, u kojem su svoja iskustva i planove o održivosti podijelili Vlado Mandić, direktor EVN Croatia Plina te Vedrana Likan, direktorica Colliersa za Hrvatsku, Sloveniju i BiH.

Održivost je važan dio EVN Grupe. Ona je i u našoj strategiji za razdoblje do 2030. godine - želimo biti što više digitalniji, učinkovitiji. Da li je takav način poslovanja riskantan? Sve je u biznisu riskantno. Naravno da svi imamo izazove na koje treba jasno odgovoriti, ali održivost ima puno više benefita, rekao je Vlado Mandić.

Konferencija Future Tense ove godine traje dva dana, a čekaju nas predavanja još četiri svjetski cijenjena futurologa. To su Mike Bechtel, Daniel Susskind, Anne Lise Kjaer i Ian Yeoman, koji će govoriti o temama: The Future of Technology, The Future of Work and Education, The Future of Governance i The Future of Tourism. Konferenciju je otvorio Mike Walsh s temom The Future of Independent Thinking and Leadership.

Više informacija o konferenciji potražite na www.futuretense.eu.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti