"Odvratno", "odbojno", "trulo": Pojedinci koji su preboljeli COVID-19 muku muče s ovim namirnicama

Posljedice preboljele bolesti COVID-19 mogu trajati još tjednima i mjesecima. Jedna od njih je i promijenjen osjet okusa i mirisa.

Martina Čizmić | 08.02.2021. / 09:59

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Jedan od najprepoznatljivijih simptoma zaraze novim koronavirusom zasigurno je gubitak osjeta mirisa i okusa. Iako se taj simptom ne javlja kod svih oboljelih, ipak najbolje signalizira da se ne radi o gripi ili kojoj drugoj bolesti.

Osobe koje tijekom bolesti COVID-19 izgube osjet mirisa i okusa obično ga povrate u roku od nekoliko tjedana nakon preboljele bolesti. No ne bez posljedica.

Kako javlja BestLife, pojedinci koji su preboljeli COVID-19 i pri tome izgubili osjet okusa i mirisa, nakon bolesti primijetili su da im neke namirnice više nisu primamljive.

Iako se ne radi o službenoj studiji, već nizu intervjua s osobama koje su preboljele COVID-19 objavljenom u časopisu Eater, njihova bi iskustva mogla pomoći liječnicima da bolje shvate kako koronavirus utječe na organizam.

Jedna od namirnica koju su posebno istaknuli kao "odvratnu", "odbojnu" i "smrdi po truleži" jest crveni luk. Ta omiljena namirnica u našim krajevima britanskim je pacijentima postala namirnica koju izbjegavaju.

No nije se samo luk pokazao problematičnim. Nekim osobama koje su preboljele COVID-19 promijenio se osjet okusa pa sad moraju jače začiniti (dodati više soli ili šećera) hranu koju jedu kako bi išta osjetili. Osim toga, neki su prijavili i kako više ne mogu smisliti meso i mesne prerađevine jer im sad imaju okus po benzinu, dok su drugi istaknuli kako im vino sad ima okus poput ulja.

Nije poznato hoće li takav izmijenjeni osjet okusa i mirisa ubrzo nestati ili će ostati trajan za te bolesnike.

 

Izvor: BestLife

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti