Ogroman interes za besplatnu edukaciju za programera umjetne inteligencije: Od 238 prijavljenih odabrano 20 najboljih

Edukacija za AI programera/ku zahtijeva fizičku prisutnost u Lipiku, a polaznici dolaze iz cijele Hrvatske - konkretno iz Dubrovnika, Opuzena, Požege, Slatine, Zagreba, Rijeke, Osijeka, Pakraca, Lipika, Slavonskog Broda, Virovitice, Bjelovara i Koprivnice.

Martina Čizmić | 30.03.2021. / 13:14

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Jedan od poslova budućnosti koji se često spominje je programer umjetne inteligencije. Iako već sad ljudi diljem svijeta rade upravo takve poslove, u Hrvatskoj su još uvijek rijetkost. 

No da interes postoji, pokazuje slučaj iz Lipika, gdje su organizirali šestomjesečno osposobljavanje nezaposlenih osoba za zanimanje programer umjetne inteligencije. Prijavilo se ukupno 238 kandidata, a bilo je mjesta tek za njih 20. Kako bi odabrali najbolje kandidate, organizatori su napravili testiranje koje je sadržavalo i pitanja iz popularnog internetskog tečaja o umjetnoj inteligenciji Elements of AI.

Tečaj Elements of AI prepoznali smo kao izuzetno kvalitetan alat kojeg smo ugradili u dio prijemnog ispita za kandidate uz još jedan zahtjevniji pisani ispit te usmeni intervju. Kandidati koji su već došli s diplomom tečaja Elements of AI imali su svojevrsnu prednost jer im je ta diploma osigurala 10 od ukupnih 60 bodova na testiranju, pojasnio je Hrvoje Kukina, voditelj edukacije u AI Centru Lipik.

Program prekvalifikacije nastao je na inicijativu Lipičke razvojna agencija LIRA u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje i Ministarstvom rada. Kroz ovaj program omogućena je edukacija nezaposlenih osoba u trajanju od šest mjeseci u punom radnom vremenu, tijekom kojeg polaznici borave u Lipiku. Polaznici prolaze preko 1000 sati teorijske i praktične nastave i rada na vlastitim projektima uz pomoć profesora iz različitih područja umjetne inteligencije, strojnog i dubokog učenja te znanosti o podacima. Svim polaznicima osigurana je mjesečna novčana naknada u visini minimalne hrvatske plaće i putni troškovi od strane HZZ-a. Polaznicima kojima je prebivalište udaljeno od Lipika će u pronalasku smještaja pomoći djelatnici Centra umjetne inteligencije Lipik.

Lipik je drugi najuspješniji grad u Hrvatskoj po povučenim EU sredstvima. Kontinuirani i predani rad djelatnika Gradske uprave te Lipičke razvojne i turističke agencije LIRA d.o.o. dovodi nas u priliku da istovremeno obnavljamo našu bogatu kulturnu i povijesnu baštinu ali i da ulažemo u bolje sutra. Projektom AI centra uvodimo Lipik u budućnost i stavljamo ga u središte zbivanja oko uzbudljivih novih tehnologija kao što je umjetna inteligencija, istaknuo je gradonačelnik Lipika Vinko Kasana.

Edukacija za AI programera/ku zahtijeva fizičku prisutnost u Lipiku, a polaznici dolaze iz cijele Hrvatske - konkretno iz Dubrovnika, Opuzena, Požege, Slatine, Zagreba, Rijeke, Osijeka, Pakraca, Lipika, Slavonskog Broda, Virovitice, Bjelovara i Koprivnice.

Osim edukacija, svi polaznici će raditi i na razvoju svog proizvoda koji će prezentirati na kraju osposobljavanja te ući u konkurenciju za financijske nagrade.

Naš program privukao je interes polaznika iz cijele Hrvatske, ali jednako tako svoj interes pokazuju i domaće AI tvrtke koje su postigle globalni uspjeh i aktivno zapošljavaju talente osposobljene u području umjetne inteligencije. Ovoj prvoj generaciji polaznika omogućit ćemo stjecanje najtraženijih znanja i vještina, a nakon završenog programa mogu birati hoće li svoj put nastaviti u jednoj od domaćih tehnoloških kompanija ili će se odvažiti na pokretanje vlastitog startupa u čemu ćemo im također pružiti podršku kroz naš poduzetnički inkubator, pojasnio je Dejan Iličić, direktor Lipičke razvojne agencije LIRA i idejni začetnik projekta AI Centre Lipik.

AI centar u Lipiku ponosni je član udruge CroAI koja kroz kulturu dijaloga okuplja AI poduzetnike, akademske i istraživačke institucije, vrhunske stručnjake te AI entuzijaste.

Na ovaj program u Lipiku prijavio se deseterostruki broj kandidata u odnosu na broj slobodnih mjesta dok je tečaj Elements of AI upisalo preko 20 tisuća Hrvatica i Hrvata. Uspjeh hrvatskih AI startupa u svijetu dokazuje da se na globalnom tržištu prepoznaje vrijednost hrvatskih proizvoda i rješenja temeljenih na umjetnoj inteligenciji. Umjetna inteligencija postala je relevantna tema u Hrvatskoj, a CroAI će se i dalje truditi kako bi Hrvatska iskoristila ovu nevjerojatnu priliku, dodao je Jan Štedul, glavni tajnik udruge CroAI.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti