Ogroman istraživački potencijal: Jaje iz rimskog doba još sadrži tekućinu

U jajetu iz rimskog doba, pronađenom prije nekoliko godina u gradu Aylesburyju u središnjoj Engleskoj, otkrivena je još postojeća tekućina.

Hina | 13.02.2024. / 11:09

Arheolog (Foto: Getty Images)

Voditelj iskapanja s Oxford Archaeology Edward Biddulph rekao je kako stručnjaci pretpostavljaju da se radi o bjelanjku i žutanjku koji su spojeni u tekućinu.

CT je pokazao tekućinu, kao i mjehurić zraka. Skeniranje je obavljeno prije nekoliko mjeseci kako bi se razjasnilo kako se jaje, vjerojatno kokošje, može najbolje sačuvati.

Jaje je navodno pronađeno u jami ispunjenoj vodom iz koje se nekoć crpila voda za proizvodnju piva, a možda je ondje ostavljeno između 270. i 300. godine.

Salona Senzacionalna objava hrvatskih arheologa: "Ovo će biti svjetska senzacija poput Pompeja"

Freska scene susreta Atile i rimskog pape Lea ispred Rimskih zidina Studija nudi novu teoriju o tome zašto je Atila Bič Božji napao Rimsko Carstvo, a razlog je iznenađujući

Ostala jaja koja su također ondje otkrivena razbila su se nakon doticaja sa zrakom - pojavila se tekućina prodornog sumpornog vonja.

Jaje ima ogroman istraživački potencijal, rekao je Biddulph.

Dugo sačuvano jaje otvara pitanje kako se ovakvi predmeti mogu sačuvati, ali i koja vrsta kokoši je posrijedi te pitanja o držanju i korištenju kokoši i ptica u rimsko doba.

Osim jaja, tijekom iskapanja od 2007. do 2016. pronađena je i rijetka košara u kojoj je možda bio i kruh.

Biddulph je rekao da je moguće da su predmeti stavljeni u jamu kao ponuda podzemlju u sklopu pogrebnog obreda. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti