Ohrabrujući rezultati: Merckov lijek protiv COVID-19 čini se učinkovitim u borbi protiv virusa

Lijek je bitno smanjio virusno opterećenje kod pacijenata nakon pet dana liječenja, navela je tvrtka u subotu na sastanku sa stručnjacima za zarazne bolesti.

Hina | 07.03.2021. / 08:53

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Farmaceutski div Merck i američki laboratorij objavili su u subotu napredak u ispitivanju oralnog lijeka protiv COVID-19, antivirusnog preparata koji pozitivno utječe na smanjenje virusnog opterećenja.

Pošto postoji potreba antivirusnog liječenja SARS-CoV-2, ohrabruju nas ovi preliminarni rezultati, navodi u priopćenju Wendy Painter, dužnosnica u Ridgeback Biotherapeutics.

Merck je krajem siječnja prekinuo rad na dva potencijalna cjepiva protiv COVID-19, ali nastavlja istraživanja dva lijeka protiv te bolesti, uključujući molnupiravir, razvijen s američkim tvrtkom Ridgeback Bio.

Lijek je bitno smanjio virusno opterećenje kod pacijenata nakon pet dana liječenja, navela je tvrtka u subotu na sastanku sa stručnjacima za zarazne bolesti.

Druga faza testiranja je provedena na 202 pacijenata koji nisu bili hospitalizirani, a imaju simptome COVID-19.

Lijekovi protiv gripe poput oseltamivira (Tamiflu) i zanamivira (Relenza) ponekad se prepisuju protiv sezonske gripe, a sada se pokušava naći lijek protiv COVID-19.

Obećavajući su rezultati ovog istraživanja, "posebno brže smanjenje virusnog opterećenja osoba koje imaju COVID-19 u početnoj fazi i koji su primili molnupiravis", tvrdi William Fischer, jedan od direktora istraživanja i profesor medicine na Sveučilištu Sjeverne Karoline.

Merck radi i na lijeku MK-711 i prvi rezultati kliničkih ispitivanja pokazuju da se za više od 50 posto smanjio rizik od smrti ili zatajenja dišnog sustava kod hospitaliziranih pacijenata s umjerenim ili teškim oblicima COVID-19, objavila je tvrtka krajem siječnja.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti