Ostaci ručka, povrće zaboravljeno u hladnjaku ili konzerve skrivene u kuhinjskim ormarima više ne moraju završavati u otpadu nakon što su dvije Britanke razvile aplikaciju koja omogućava dijeljenje viška hrane s prijateljima i susjedima.

OLIO je mobilna aplikacija razvijena u Velikoj Britaniji, posljednje u nizu tehnoloških rješenja koja žele smanjiti količinu otpada i pomoći okolišu.

Aplikaciju su razvile dvije poduzetnice želeći umanjiti bacanje hrane, što je "jedan od najvećih problema s kojim je čovječanstvo danas suočeno".

Tessa Cook, jedna od osnivačica, tu tezu može potvrditi poražavajućom statistikom.

U svijetu se baca gotovo trećina proizvedene hrane, vrijedna bilijun dolara, a u samoj Velikoj Britaniji prosječna obitelj svake godine baci oko 700 funti vrijedne prehrambene proizvode.

Sve to je 'katastrofa za okoliš', upozorava Cook. Takav sustav dodatno zagađuje zemlju i vodu za proizvodnju hrane, a prehrambeni otpad ostavljen na odlagalištima otpušta metan, staklenički plin koji je štetniji od ugljičnog dioksida.

Cijeli sustav očito je potpuno sulud i mora biti ispravljen, istaknula je Cook za Thomson Reuters.

Kako se više od polovice bacanja hrane događa u domaćinstvima, potrošači su velik dio rješenja za tu neodrživu praksu.

Ideja za aplikaciju

Cook je odrastala na mliječnoj farmi u Yorkshireu u sjevernoj Engleskoj, pa je tamo rano naučila koliko je truda potrebno za proizvodnju hrane.

Kad se prije gotovo tri godine selila iz Ženeve u London, Cook je nabrzinu morala iz hladnjaka ukloniti batate, kupus i jogurt, a tad joj je sinula ideja o aplikaciji.

Izašla je na ulicu kako bi pronašla nekog kome može dati tu hranu, no nije uspjela.

Pomislila sam, 'ovo je savršeno fina hrana. Znam da u radijusu od 100 metara postoji netko tko bi ju obožavao. Problem je u tome što ne znaju za nju, prisjeća se Cook.

Kad je ustvrdila da ne postoji mobilna aplikacija za dijeljenje hrane, udružila se s bivšom američkom investicijskom bankarkom Saashom Celestial-One, pa su nakon dvije runde investicija prikupile 2,2 milijuna dolara i lansirale OLIO.

Korisnici aplikaciju skidaju na mobitel, otvaraju korisnički račun i zatim postavljaju fotografiju i kratki opis hrane koju žele dati, od banana do začina i hrane za djecu bez laktoze.

Razmjena hrane dogovara se preko privatnih poruka, a ocjenjivanje korisnika i mogućnost podnošenja žalbi spriječavaju da se sustav zloupotrebljava, objašnjava Cook.

Pomoć zajednici i usluga planetu

OLIO je lansiran u siječnju 2016., a danas ima oko 322 tisuće registriranih korisnika, većinom u Velikoj Britaniji, a već je razmijenjeno više od 400 tisuća prehrambenih proizvoda. Trećina svakodnevnih korisnika dolazi iz siromašnih kućanstava.

Aplikacija je pokrenula suradnju s kafićima, restoranima i prehrambenim lancima, pa volonteri prikupljaju hranu koja im ostane i dijele ju u svojoj zajednici.

Marilyn Kendall, Amerikanka u pedesetim godinama koja u Londonu živi gotovo tri desetljeća, istaknula je kako je OLIO promijenio njezine potrošačke i navike bacanja otpada.

Sada kupuje manje hrane i "ne baca proizvode koje bi bacala prije 18 mjeseci", ističe Kendall koja volontira za aplikaciju.

Noa Bodner, još jedna volonterka za OLIO, naglašava kako su i dućani i restorani promijenili svoje ponašanje.

Ta je 41-godišnja glumica i glazbenica prepričala kako je ranije od lokalnog bistroa skupljala "sulude količine hrane" koju bi zatim podijelila preko aplikacije, no vlasnici lokala u međuvremenu su postali svjesniji količine hrane koju pripremaju.

Samo želim ohrabriti ljude da ne gledaju negativno na hranu koja se dijeli, rekla je Bodner.

Najvjerojatnije ćete dobiti besplatnu hranu koja je dobre kvalitete, a još i činite uslugu planetu, zaključila je.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju