Omiljeni matematičar Toni Milun napravio aplikaciju za izračunavanje povrata poreza

Aplikacija je još uvijek u beta verziji, ali za sljedeću godinu Milun i njegov tim najavljuju novu i bolju aplikaciju.

Martina Čizmić | 24.02.2018. / 10:11

Toni Milun Aplikacija (Foto: Screenshot/YouTube) (Foto: Screenshot/YouTube)

Omiljeni (a vjerojatno i trenutno najpoznatiji) profesor matematike u Hrvatskoj, Toni Milun, ne dijeli samo financijske savjete na televiziji. Ove je godine odlučio pomoći što većem broju ljudi i sa svojim timom osmislio je i napravio Windows aplikaciju za povrat poreza, odnosno izračunavanje razdiobe odbitka za dijete.

Početkom godine povrat poreza je vrlo aktualna tema, stoga smo moji studeni i ja odlučili napraviti Windows aplikaciju upravo za povrat poreza, a koja računa razdiobu odbitka za dijete. Nikola Babić nadgledao je računovodstveni obračun, Mislav Lalić je izradio aplikaciju, a Antonio Britvar je, uz asistenciju Bruna Kumera, snimio i montirao ovaj video, piše na svom Facebook profilu Milun i poziva sve da isprobaju aplikaciju i prijave probleme, grešeke ili nedostatke.

Kako ističe Milun, aplikacija je namijenjena prvenstveno roditeljima od kojih jedan roditelj nije platio porez tijekom 2017. i ima dijete prijavljeno na svom Obrascu PK, a drugi roditelj je platio porez, bez obzira ima li dijete prijavljeno na svom Obrascu PK.

Tada postoji velika mogućnost da prvi roditelj nije iskoristio cijeli odbitak koji ima na dijete pa ga naknadno (do 28.2.2018.) za potrebe godišnjeg obračuna poreza može prenijeti na drugog roditelja koji će zbog toga ostvariti povrat poreza, pojašnjava Milun.

Iako je aplikacija tek u beta verziji te računa raspodjelu osobnog odbitka za roditelje koji imaju do dvoje djece, Milun i njegov tim već planiraju novu, poboljšanu i proširenu aplikaciju za sljedeću sezonu prijave poreza. 

Postoji mogućnost da vi uz povrat poreza na ovaj način imate pravo na povrat i po nekim drugim osnovama, no to u ovoj verziji aplikacije zasad nije moguće izračunati. Napominjem da ova aplikacija računa upravo onaj dio koji Porezna uprava ne vidi i koji morate samostalno izračunati, pojašnjava razloge za izradu aplikacije Milun.

Toni Milun Aplikacija (Foto: Screenshot/YouTube) (Foto: Screenshot/YouTube)

Na kraju podsjeća kako je prošle godine bilo moguće naknadno dopuniti ili ispraviti prijavu poreza, no ove godine Porezna uprava i Ministarstvo financija odlučili su da u slučaju pogrešne prijave nema naknadnih izmjena.

Apeliram na Poreznu upravu i Ministarstvo financija da i ove godine primijene prošlogodišnje pravilo i da se građani nakon dobivenog rješenja mogu predomisliti ako su nešto pogrešno ispunili i to iz više razloga. Prvo, radi se o povratu nečeg što pripada građanima, o povratu preplaćenog poreza. Dakle građani ne traže nešto što njima ne pripada. Drugo, radi se o povratu poreza baš zbog djece. Ako želimo pronatalitetnu politiku, a govorimo da želimo, onda pokažimo to djelima. Treće, često govorimo o važnosti financijskog obrazovanja. Ova aplikacija omogućava građanima da samostalno popune ZPP-DOH obrazac. Mnogima će ovo biti prvi put u životu da proučavaju IP obrazac i to je prilika da nauče što je dohodak, kolike poreze plaćaju i time se financijski opismenjavaju. I to moramo cijeniti i podržavati. Ako se građanin boji da će nešto krivo popuniti i zbog toga biti kažnjen pa zbog pogreške možda platiti i više poreza, time ne šaljemo dobru poruku, poručuje Milun.

Želite li isprobati aplikaciju, čiji je izračun informativnog karatera, možete ju preuzeti ovdje, a za sve upute, pogledajte Milunov video.

Čak i ako nemate pravo na povrat poreza po ovim osnovama, nije loše pogledati video i naučiti nešto više.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti