OnePlus i Hasselblad najavili dugoročno partnerstvo kako bi razvili novu generaciju kamera na pametnim telefonima

OnePlus i Hasselblad surađivat će zajedno sljedeće tri godine, a kako će ta suradnja izgledati vidjet ćemo već na primjeru OnePlus 9 krajem ožujka.

Martina Čizmić | 10.03.2021. / 11:55

OnePlus (Foto: AFP) (Foto: Afp)

OnePlus najavio je partnerstvo s legendarnim proizvođačem fotoaparata Hasselblad koje će trajati sljedeće tri godine, a najbolje će se vidjeti na novom sustavu kamera za sljedeće generacije OnePlusovih pametnih telefona. Kako će to partnerstvo izgledati i u buduće, korisnici će moći imati prilike vidjeti već s novom serijom OnePlus 9 pametnih telefona koja će biti predstavljena krajem ožujka.

Osim suradnje sa švedskim proizvođačem fotoaparata, OnePlus je objavio i da u sljedeće tri godine planira uložiti više od 150 milijuna američkih dolara kako bi dodatno unaprijedio svoj sustav za fotografiranje i, na taj način, korisnicima pružio što bolje iskustvo korištenja mobilnih uređaja u stvaranju fotografija.

OnePlus je uvijek i iznad svega davao prednost vrhunskom korisničkom iskustvu. Ove godine ćemo, uz pomoć stručnih i istinski legendarnih partnera u Hasselbladu, nastojati značajno poboljšati korisničko iskustvo upotrebe kamere na pametnom telefonu, rekao je Pete Lau, osnivač i izvršni direktor OnePlusa. S našim vrhunskim hardverom i računalnom fotografijom, s jedne strane, i s bogatim estetskim znanjem Hasselblada na području tradicionalne fotografije, s druge strane, uvjeren sam da će serija OnePlus 9 biti veliki korak naprijed u dostizanju našeg cilja isporuke vrhunske, vodeće kamere.

U Hasselbladu vjerujemo u moć fotografije, a naša je misija svakim novim danom aktivno pomicati granice tehnologije za snimanje. Upravo jer smatramo da je OnePlus inovativna tvrtka s kojom dijelimo jednaku viziju i strast prema tehnologiji, zaista se radujemo suradnji s njima. Nadamo se da će ovo partnerstvo što većem broju ljudi s kojima dijelimo strast prema fotografiji omogućiti pristup prepoznatljivom i istinski originalnom Hasselbladovom dizajnu i kvaliteti fotografije, rekao je Jon Diele, potpredsjednik Hasselblada.

Hasselblad je poznat kao svjetski pionir u proizvodnji vodećih tehnologija visokih performansi u foto-industriji i svjetski lider u proizvodnji digitalnih fotoaparata i objektiva srednjeg formata. Njihovi proizvodi zabilježili neke od najpoznatijih svjetskih trenutaka - uključujući i prve čovjekove korake na Mjesecu.

U suradnji s OnePlusom, isporučiti će znatno poboljšane kamere na novim OnePlus pametnim telefonima, počevši s nadolazećom OnePlus 9 serijom.

Kako ističu iz OnePlusa, partnerstvo će se kontinuirano razvijati tijekom sljedeće tri godine, a prvi zajednički zadatak bit će poboljšanje softvera, što će uključivati rad na podešavanju boja i kalibraciji senzora. Zajednički će definirati nove tehnološke standarde iskustva s mobilnim kamerama i razvijati inovativne tehnologije snimanja, nastavljajući poboljšavati sustav 'Hasselblad Camera for Mobile'. Obje tvrtke kao glavni cilj suradnje ističu dugoročnu predanost pružanju neposredne koristi korisnicima OnePlus mobilnih telefona i kontinuiran rad na kvaliteti kamere.

Prvi i tehnički najzahtjevniji zadatak suradnje bit će napredna kalibracija boja. Novo tehničko rješenje za reprodukciju boja koje je zajednički razvijeno od OnePlusa i Hasselblada – 'Natural Color Calibration with Hasselblad' – imat će za cilj stvoriti preciznije boje prirodnijeg izgleda na fotografijama koje su snimljene OnePlus uređajima te će služiti kao OnePlusov novi standard za kalibraciju boja na pametnim telefonima u budućnosti.

Uz to, novi način rada, 'Hasselblad Pro', označit će i prvo korištenje Hasselbladove kalibracije senzora u klasi na pametnim telefonima, što će rezultirati nevjerojatno preciznom i prirodnom bojom kao idealnim temeljima za naknadno uređivanje fotografija. Način rada 'Hasselblad Pro' unaprijeđen je novim korisničkim sučeljem temeljenim na Hasselbladovom softveru za obradu fotografija i do sada neviđenom količinom kontrole koja profesionalnim fotografima daje brojne mogućnosti, poput podešavanja ISO osjetljivosti, fokusa, vremena ekspozicije, balansa bijele boje i još mnogo mogućnosti. Korisnici također mogu koristiti 12-bitni RAW format za još bogatiju boju i veći dinamički raspon.

Strateško ulaganje vrijedno 150 američkih dolara kao znak dugoročne predanosti naprednoj mobilnoj fotografiji

Osim suradnje s Hasselbladom, OnePlus ove godine započinje i realizaciju trogodišnje strategije za dodatno jačanje kamera na svojim pametnim telefonima. Investiranjem u niz različitih područja poslovanja, OnePlus će poboljšati sposobnost kamera svojih pametnih telefona te će, i na taj način, svojim korisnicima nastojati isporučiti vrhunsko iskustvo fotografiranja.

Ovo je najznačajniji dan u povijesti za OnePlus kamere i, još važnije, za korisnike OnePlus mobilnih telefona širom svijeta. Uz našu dugoročnu posvećenost ulaganju u napredna istraživanja i razvoj najmodernije tehnologije za obradu fotografija, radujemo se što ćemo se čvrsto pozicionirati kao novi lider u razvoju mobilne fotografije, rekao je Kinder Liu, izvršni direktor tvrtke OnePlus i voditelj istraživanja i razvoja.

OnePlus 9 serija bit će predstavljena 23. ožujka na globalnom virtualnom događanju. Koristit će prilagođeni Sony IMX789 senzor za najveći i najnapredniji senzor glavne kamere ikad na OnePlus uređajima. S 12-bitnim RAW-om, pružat će i do 64 puta veći raspon boja nego prije, oslikavajući fotografije dinamičnijim i živopisnijim bojama i dajući profesionalnim fotografima više slobode i prostora za dodatno uređivanje. Hasselblad kamera za mobilne uređaje također će ponuditi poboljšano HDR video snimanje, kao i podršku za snimanje 4K 120FPS i 8K 30FPS video zapisa.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti