Oni nisu ni policija ni HGSS, ali svojim dronovima pomažu spašavati živote

Članovi BSKS koriste bespilotne letjelice za pomoć dežurnim službama u kriznim situacijama.

Martina Čizmić | 12.01.2024. / 11:00

Bespilotni sustavi u kriznim situacijama (BSKS Hrvatska) (Foto: Bespilotni sustavi u kriznim situacijama (BSKS Hrvatska))

Bespilotne letjelice sve se češće koriste u kriznim situacijama kao pomoć hitnim službama. Ne samo da tako smanjuju odlazak pripadnika dežurnih službi u opasne predjele, već i brže i detaljnije mogu pregledati veliko područje.

U Hrvatskoj se bespilotnim letjelicama, uz HGSS, policiju i vatrogasce, za pomoć u kriznim situacijama, koriste i stručna znanja strukovne organizacije Bespilotni sustavi u kriznim situacijama (BSKS Hrvatska), koja okuplja više od 40 aktivnih pilota i isto toliko bespilotnih letjelica.

Kako su istaknuli u priopćenju, u protekloj godini aktivno su  sudjelovali na 18 intervencija - od vršenja izviđanja, traganja za nestalim osobama i životinjama, nestalim zrakoplovima do asistencije u saniranju terena i nadziranju požarišta.

Istaknuo bih kako smo osnovali BSKS Hrvatska s ciljem da okupi pripadnike žurnih službi koji upotrebljavaju sustave bespilotnih zrakoplova, stručnjaka iz svih relevantnih područja za sigurnu i učinkovitu upotrebu sustava bespilotnih zrakoplova, odnosno kolokvijalno rečeno dronova, pojasnio je Bruno Kekez, pripadnik Državne intervencijske postrojbe CZ Zagreb i predsjednik BSKS Hrvatska.

Uz stručnjake iz domena zakonske regulative, upravljanje zračnim prostorom, programiranja, obrazovanja, stručnjaka iz područja zaštite i spašavanja i zaštite od požara, BSKS Hrvatska okuplja također operatere i pilote bespilotnih sustava iz civilnog stanovništva u organizacijski oblik, koji u trenutku nepogode ili katastrofe dobrovoljno pomaže.

Broj našeg članstva nije velik kao ni broj intervencija na kojim smo sudjelovati kao u nekim drugim udrugama koje postoje duže od nas, no za nas kao udrugu koja je osnovana prije samo dvije godine ove brojke su itekako velike. I dalje ćemo se truditi kako bismo ispunili sve povjerene nam zadaće u ovoj godini, a sve u kako bi pomogli našim sugrađanima u nevolji. Na nas se uvijek može računati neovisno o godišnjem dobu ili dobu dana jer zajedno dajemo sve, kako drugi ne bi sve izgubili, dodao je Kekez.

Jedna od istaknutijih intervencija dogodila se na poziv Državne intervencijske postrojbe Civilne Zaštite - Zagreb, gdje su članovi BSKS Hrvatska upućeni prema mjestu pada zrakoplova u Ličko senjskoj županiji gdje su se priključili i pješadijskom timu u potrazi na terenu, dok je posadni helikopter nadlijetao područje.

I u 2024. godini BSKS Hrvatska planira niz vježbi i radionica, a više informacija moguće je pronaći na njihovim službenim stranicama.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti