Riba opasna za ljude i okoliš ulovljena u Jadranu: "Ovisno o jačini uboda može doći i do smrtnih slučajeva"

Invazija ribe vatrenjače na Jadran se nastavlja. Opasna je za ljude, ali i za morski ekosustav koji nemilosrdno uništava. Sada je prvi put u Hrvatskoj ulovljena - na Korčuli. Više doznaje reporterka Dnevnika Nove TV Sara Tomašković.

DNEVNIK.hr | 18.08.2023. / 22:02

Galerija

Morska vatrenjača ili riba lav pronađena je u Jadranu. Opasna riba koju je prvi put u Hrvatskoj ulovio ribolovac Luka Srzić.

Za vrijeme plovnog ribolova na otoku Korčuli kraj mjesta Račišće na dubini od između 17, 18 metara, kamenito dno, primijetio sam ovu novu vrstu, ispričao je.

Prepoznatljivog je izgleda. Na gotovo svim perajama ima otrovne bodlje. Luka je odmah znao o kakvoj je ribi riječ.

Znao sam da moram pripazit na bodlje i da ubod nije baš bezazlen, istaknuo je Srzić.

U slučaju uboda preporučuje se odlazak liječniku.

Ubod je jako bolan, i otrov može kod organizama mlađih ili starijih koji su imunološki slabiji, jednostavno zbog bolesti nekakve dodatne ne mogu podnijeti naglu količinu otrova, a ovisno o jačini uboda može doći i do smrtnih slučajeva, naglasio je Jakov Dulčić sa Instituta za oceanografiju i ribarstvo.

No osim što je opasna za ljude, izuzetno je opasna i za morske ekosustave. Krajnje je agresivna, brzo se razmnožava i raste, proždire ribe. A problem je što u našem moru, njezinom novom okolišu, nema prirodnog neprijatelja.

Ograde jedan koraljni greben i imaju točnu strategiju, sve sto je živo na tom grebenu neće preživjeti, Morat ćemo kontrolirati kroz izlov stanje njezine populacije u Jadranskom moru. Dozvoliti ribolov, izlovljavati što je više moguće i koristiti je u prehrani, smatra Dulčić.

Proširila se diljem Mediterana. Zbog klimatskih promjena, temperature mora i morskih struja stigla je i do Jadrana. Kod nas ju je prvi put zabilježio Damir prije dvije godine na otoku Visu u Komiži.

Tu ribu susrećem diljem čitave godine svugdje po svijetu gdje ronim i snimam, nisam se uplašio nimalo, ali sam ostao totalno iznenađen i šokiran i onako kad ih vidite prvi put onda nakon onog šoka je malo uzbuđenje i nastavite snimati i fotografirat da se sve to zabilježi da nije to samo pusta priča, zaključio je podvodni fotograf i snimatelj Damir Zurub.

A da ne bi ostalo na pustoj priči, prva izlovljena riba lav u Hrvatskoj sada je na putu za Institut za oceanografiju i ribarstvo u Splitu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti