Opasnost iz zraka: Ovo je dron za uhođenje!

Kineska bespilotna letjelica može pratiti osobe s visine od 20 metara i s udaljenosti od 50 metara, a mediji su je već prozvali dronom za uhođenje

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 28.11.2014. / 09:18

Opasnost iz zraka: Ovo je dron za uhođenje!

Tijekom sljedećih godina možemo očekivati da će nebo iznad nas biti zatrpano brojnim bespilotnim letjelicama koje će dostavljati poštu, pizze, pakete s kupljenim proizvodima iz online trgovina i slično. Dronovi u posljednje vrijeme postaju sve popularniji, a u njihov razvoj milijune dolara ulažu i kompanije poput Amazona, Googlea, a od nedavno i GoProa te su u Amazonu, čiji se bespilotne letjelice već testiraju u SAD-u, Velikoj Britaniji i Australiji, već prikazali prednost ovakvog zračnog načina dostave proizvoda.

No, kao i brojne stvari povezane s naprednom tehnologijom i internetom, i dronovi nose veliku opasnost za privatnost (što je prošle godine saznala jedna Amerikanka koja je, dok se presvlačila u stanu u zgradi, ispred svog prozora vidjela bespilotnu letjelicu koja ju je snimala), a jedna od novih potencijalnih opasnosti jest i, kako su ga nazvali na CNN-u – 'prvi dron za uhođenje'. Ovu bespilotnu letjelicu nazvanu Mind4 predstavila je kineska kompanija AirMind, a ona može pratiti i snimati označenu metu, dok se s njom upravlja putem posebne aplikacije za mobilne uređaje koji rade na Androidu.

Nakon što dron poleti, korisnik putem mobilne aplikacije na kojoj je prikazana slika s kamere bespilotne letjelice označi metu (odnosno osobu koju želi uhoditi) i stisne 'Start', nakon čega se aktivira autopilot koji će pratiti tu osobu s udaljenosti od maksimalno 50 metara i s visine od maksimalno 20 metara. Za razliku od drugih bespilotnih letjelica koji osobe prate korištenjem GPS-a, ovakav način praćenja puno je učinkovitiji jer GPS uvijek može pogriješiti za koji metar tako da kamera s letjelice neće uvijek snimati označene osobe. Mind4 koristi napredniju i puno precizniju tehnologiju za snimanje, a u ovoj kompaniji čak razmišljaju omogućiti programerima razvoj aplikacija za ovaj dron koji bi na taj način postao 'puno pametniji'.

Iako mediji njegovu bespilotnu letjelicu nazivaju dronom za uhođenje, osnivač ove kompanije Ning Lu kaže kako ona nije baš pogodna za uhođenje jer bi u prenapučenom javnom prostoru bilo jako teško pratiti neku osobu bez da letjelica ostane nezapažena te napominje kako će ona biti idealna za sportaše, snowboardere i bicikliste koji će je moći koristiti za snimanje svojih aktivnosti. On novac za daljnji razvoj ovog drona prikuplja na Kickstarteru te bi do 23. 12 trebao skupiti 100 tisuća dolara kako bi krenuo u daljnju fazu razvoja. 

Foto: Kickstarter

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti